novo "pojašnjenje"

Nema obustave isporuke plina iz Rusije, iako ga niko nema namjeru plaćati u rubljama

vladimir-putin

Putinova odluka predviđa da Gazprombank bude posrednik u trgovini plinom

Zvanična Moskva je objavila da neće odmah isključiti isporuku plina zemljama koje ne udovolje jučerašnjem ultimatumu ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Podsjetimo, Putin je jučer u televizijskom obraćanju rekao da je potpisao novi dekret prema kojem “neprijateljske zemlje” od danas moraju plaćati za ruski plin u rubljima ili će postojeći ugovori biti raskinuti.

“Dobio sam puno pitanja o tome znači li novi dekret da ćemo od danas isključiti isporuku plina zemljama koje ne počnu plaćati u rubljima. Ne, to ne znači to i to ne slijedi iz dekreta”, rekao je Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov.

Peskov je dodao da su plaćanja za današnje isporuke plina predviđena krajem aprila ili početkom maja.

“Ali još jednom ponavljam, za sve detalje je bolje kontaktirati Gazprom”, rekao je Peskov.

VEZANA VIJEST Putin je potpisao dekret o plaćanju plina u rubljama, ali ima jedno “ali”

Šta je jučer zatražio Putin?

Putinova odluka predviđa da Gazprombank bude posrednik u trgovini plinom. Strani kupac sada je dužan prebaciti devize na jedan poseban, tzv. “K” račun u banci. Gazprombank bi tada kupovao rublje u ime kupca plina kako bi prebacio rublje na drugi poseban račun “K”, stoji u odluci koju je potpisao Putin.

Britanija je ranije ovog mjeseca stavila Gazprombank na svoj popis zabranjenih subjekata. Gazprombank nije bio uključen u naredbu EU o isključenju nekih ruskih banaka iz SWIFT sistema.