Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izraelski premijer

Netanyahu: Izrael nastavlja rat u Gazi, ali se priprema i za scenarije u drugim područjima

Benjamin Netanyahu
Foto: Arhiv

Ko nama naudi, mi ćemo njemu, rekao je izraelski premijer

Izrael nastavlja svoj rat u Gazi, ali se priprema i za scenarije u drugim područjima, izjavio je premijer Benjamin Netanyahu, u jeku briga da se Iran sprema da napadne Izrael kao odgovor na ubistvo visokih iranskih zapovjednika.

-Ko nama naudi, mi ćemo njemu. Spremni smo zadovoljiti sve sigurnosne potrebe države Izrael, defanzivno i ofanzivno – kazao je on u komentarima koje je objavio njegov ured nakon posjete zračnoj bazi Tel Nof na jugu Izraela.

Izrael se priprema za moguću iransku odmazdu zbog ubistva visokog generala i šest drugih iranskih oficira u zračnom napadu na kompleks iranske ambasade u Damasku 1. aprila. Izrael nije objavio da je odgovoran, ali je iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamenei, kazao da Izrael “mora biti kažnjen, i to će i biti” za napad.

Glavni portparol izraelske vojske, kontraadmiral Daniel Hagari, kazao je da civilima nije rečeno da ne vrše nikakve posebne pripreme, ali je dodao da je Izrael “potpuno spreman za niz scenarija”.

Netanyahu je dao svoje komentare dok su izraelski vojnici i ratni avioni započeli operaciju u centralnoj Gazi za koju je vojska saopćila da ima za cilj uništenje infrastrukture naoružanih palestinskih grupa.

Većina izraelskih vojnika povučena je iz Gaze, u pripremi za napad na grad Rafah na jugu Gaze, gdje se sklonilo više od milion Palestinaca, ali su borbe nastavljene u raznim regijama enklave.

Mještani su saopćili da su se borci uključili u oružane sukobe s izraelskim snagama, koje su napale sjeverne i južne oblasti izbjegličkog kampa Al-Nuseirat. Izraelski udari iz zraka, zemlje i mora, koji su do sada uništili nekoliko zgrada, uključujući dvije džamije, bili su skoro neprekidni, kažu oni.

-Kao da je okupacijska vojska pokrenula novi rat – izjavio je Raouf Abed (20), putem aplikacije za razmjenu poruka iz Deir Al-Balaha južno od izbjegličkog kampa Al-Nuseirat.

-Eksplozije su bile bez prestanka, zvuci raketa dolazili su iz različitih pravaca. Svaki put kada se nadamo da će doći do prekida vatre, Izrael eskalira agresiju, kao da pokušava da izvrši pritisak na Hamas udarajući na nas, civile – kazao je on.

Borbe u Gazi, koje sada traju već sedmi mjesec, zasjenile su sve napetiju situaciju dalje na sjeveru, gdje izraelski vojnici svakodnevno razmjenjuju vatru s borcima pokreta Hezbollah preko granice u Libanu.

U četvrtak je vojska saopćila da su izraelski avioni pogodili vojne ciljeve Hezbollaha u oblastima Meiss el Jabal, Yarine i Khiam, kao i osmatračnicu Hezbollaha u oblasti Marwahin i još jedan kompleks u Al-Dahiri u južnom Libanu.

Milicija koju podržava Iran, za koju se vjeruje da ima veliki arsenal projektila, dugo se smatrala jednom od najvjerovatnijih snaga koje bi Teheran mogao upotrijebiti protiv Izraela, ali do sada su se obje strane suzdržavale od sukoba punog obima.

U izraelskim vojnim udarima u proteklih 24 sata ubijena su 63 Palestinca i ranjeno je 45 ostalih, saopćilo je ministarstvo zdravstva Gaze.

U četvrtak navečer, palestinski zdravstveni zvaničnici i Hamasovi mediji naveli su da je u izraelskom zračnom napadu ubijen Rudwan Rudwan, načelnik policijskih snaga koje predvodi Hamas u kampu Jabalia na sjeveru Pojasa Gaze. Hamas je saopćio da je Rudwan također bio zadužen za nadzor zaštite konvoja kamiona s pomoći u sjevernim područjima Gaze. Nije bilo trenutnog izraelskog komentara.

Najmanje 33.545 Palestinaca do sada je ubijeno od početka izraelske ofanzive, saopćilo je ministarstvo, pri čemu je većina od 2,3 miliona stanovnika raseljena, a veći dio enklave opustošen, prenosi Reuters.