Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

izraelski premijer

Netanyahu odbio sve prijedloge, ništa od kraja rata u Gazi: Cilj je uništenje Hamasa!

Foto: Rafael Ben-Ari/Chameleons Eye/NEWSCOM/Pixsell

Prijedlog SAD, koji je zasnovan na okviru koji je predložila izraelska vlada, predviđa tri faze koji bi trebalo da dovedu do oslobađanja svih talaca, okončanja rata i ponovne igradnje Pojasa Gaze, bez Hamasa na vlasti

Najvažniji prioritet Izraela u Gazi je uništenje Hamasa, izjavio je danas premijer Izraela Benjamin Netanyahu, dodajući da će se to sprovoditi zajedno sa povratkom talaca koje drži Hamas.

On je rekao da su oba ta cilja dio plana za prestanak rata koji je odobrio ”najviši nivo” njegove vlade, prenosi Reuters.

-Ovo nije nešto što sada dodajem. Nije nešto što dodajem jer sam pod pritiskom unutar koalicije. To je nešto o čemu smo se jednoglasno dogovorili u ratnom kabinetu, rekao je Netanyahu.

Odbijen prijedlog Amerike

Izraelski kabinet sinoć je u užem sastavu razgovarao o najnovijem prijedlogu za oslobađanje talaca i primirje, koji su iznijele SAD.

Prijedlog SAD, koji je zasnovan na okviru koji je predložila izraelska vlada, predviđa tri faze koji bi trebalo da dovedu do oslobađanja svih talaca, okončanja rata i ponovne igradnje Pojasa Gaze, bez Hamasa na vlasti.

Ministri krajnje desnice u vladi premijera Benjamina Netanyahua Bezalel Smotrich i Itamar Ben Gvir zaprijetili su da će napustiti koaliciju ako ratna vlada pristane na takav dogovor.

Ranije danas američki državni sekretar Antony Blinken razgovarao je sa ministrom odbrane Joavom Galantom i šefom ratnog kabineta Benijem Gancom, i “pohvalio spremnost Izraela da postigne dogovor i naglasio da Hamas treba da prihvati dogovor bez odlaganja”.

Prethodno je portparol Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost John Kirby izjavio je da ukoliko Hamas pristane na prijedlog sporazuma da se okonča rat, SAD od Izraela očekuju da takođe prihvati plan.

Palestinska militantna grupa saopštila je u petak uveče da pozitivno gleda na sadržaj izraelskog prijedloga koji je iznio predsjednik SAD Joe Biden o trajnom prekidu vatre u Gazi.