odluka "katastrofalni udarac"

Nezadovoljstvo u Njemačkoj zbog ograničenja upotrebe AstraZeneca vakcine

Čelnik nacionalnog udruženja učitelja, Heinz-Peter Meidinger, rekao je da je odluka “katastrofalni udarac” za napore da se vakcinišu nastavnici tokom aprila

Odluka Njemačke da ograniči upotrebu vakcine AstraZenece protiv Covid-19 za ljude starije od 60 godina izazvala je neugodno iznenađenje na nacionalnom i državnom nivou, usred straha da bi to moglo dodatno usporiti sporu kampanju vakcinacije u zemlji.

Čelnik nacionalnog udruženja učitelja, Heinz-Peter Meidinger, rekao je da je odluka “katastrofalni udarac” za napore da se vakcinišu nastavnici tokom aprila.

Ovi napori bi propali ako se vakcina AstraZeneca ne može zamijeniti nekom drugom, upozorio je on, izvještava dpa.

U utorak su se njemački savezni ministri i ministri zdravstva složili da ograniče upotrebu vakcine iz AstraZenece za ljude starije od 60 godina zbog zabrinutosti od nuspojave stvaranja krvnih ugrušaka.

Osobe mlađe od 60 godina i dalje bi mogli dobiti vakcinu, ali tek nakon pojedinačne procjene rizika i temeljitog objašnjenja ljekara, odlučili su ministri.

Evropska agencija za lijekove (EMA) i kompanija AstraZeneca saopćile su da je vakcina sigurna za upotrebu, iako EMA planira obaviti više konsultacija.

U Berlinu je savezna vlada pozvala građane da budu strpljivi dok je 16 njemačkih država reorganizovalo svoje strategije vakcinacije u svjetlu odluke o AstraZeneci.

Na pojedinačnim državnim upravama je da nova pravila primijene u praksi, uz potencijalne komplikacije, jer države imaju široka ovlaštenja da odlučuju o svojim zdravstvenim politikama.

Saarland na zapadu zemlje zasad je u potpunosti isključio upotrebu AstraZenece. U sjevernoj Rajni-Vestfaliji osobe starije od 60 godina moći će rezervisati termin za primanje vakcine AstraZenece od subote.

Podaci koje je objavio Institut Robert Koch (RKI) pokazuju da je u nekim regijama Njemačka daleko od cilja da potpuno vakciniše osobe starije od 80 godina do kraja marta.

Stalno visok broj zaraženih u međuvremenu dovodi do oštrijih mjera lockdowna u nekim dijelovima zemlje.

Hamburg je u srijedu najavio uvođenje noćnog policijskog sata od petka, između 21 sata i 5 sati ujutro. U to vrijeme stanovnici mogu napustiti svoje kuće samo zbog posebnih razloga.

Dvojica uticajnih državnih premijera, Markus Soeder iz Bavarske i Winfried Kretschmann iz Baden-Wuerttemberga, poručili su u srijedu svojim kolegama da više djeluju po pitanju smanjenja širenja zaraze.

– Treći talas neumoljivo se širi našom zemljom već nekoliko sedmica. Situacija je ozbiljna, ozbiljnija nego što mnogi vjeruju – kazali su oni. U pismu se traži noćni policijski sat i obavezni testovi na koronavirus u školama u područjima s posebno visokom stopom zaraze.

Vrhunski virolog iz berlinske bolnice Charite, Christian Drosten, rekao je da je situacija u cijeloj zemlji “vrlo ozbiljna i vrlo komplikovana”, nakon što se stopa zaraze udvostručena u posljednje tri sedmice.

Broj slučajeva koronavirusa povećao se u srijedu za 17.051, dok je u protekla 24 sata zabilježeno 249 smrtnih slučajeva.

Prosječna sedmodnevna stopa zaraze na 100.000 ljudi – uobičajena mjera brzine širenja virusa – u srijedu je blago pala na 132,3, u odnosu na 135,2 dan ranije dok je 10. marta ta brojka bila 65.

RKI je sa zabrinutošću objavio da su 88 posto slučajeva zabilježenih u Njemačkoj između 22. i 28. marta bili britanska varijanta, za koju se smatra da je mnogo zaraznija.

Međutim, RKI naglašava da trenutne informacije pokazuju da sve vakcine dostupne u Njemačkoj pružaju zaštitu od te varijante koronavirusa.