Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Strah i trepet

Niko o njima ne smije govoriti: Kakva je to rokerska banda Al-Salam-313? (VIDEO)

48827158_303

Do sada se niko ne usuđuje govoriti o njima. Preveliki je strah da bi mogli prijeći sa riječi na djela

Iračka rokerska grupa “Al-Salam-313” je u fokusu njemačkih istražitelja. Više od 500 pripadnika specijalnih snaga snaga izvršilo je pretres 49 kuća u 11 gradova. Šta je do sada poznato o ovoj grupi?

On je ugrožena, kaže kontakt osoba Deutsche Welleu. Od strane iračke rokerske grupe koja se zove “Al-Salam-313”. Zbog njenog zapadnog životnog stila. Zbog toga jer slobodno izražava svoje mišljenje. Ona sve može dokumentirati. Mobitel je pun prijetnji smrću. Pri tome “Salam” znači mir.

Osoba, kojoj prijete, i sama potiče iz Iraka iz kojeg je pobjegla. Iz sigurnosnih razloga ne želi da njeno ime bude pomenuto u ovom izvještaju. To joj je savjetovala i policija. Ona poznaje i druge Iračane u egzilu kojima je također prijećeno, kaže ova osoba u razgovoru za DW.

Do sada se niko ne usuđuje govoriti otvoreno o tome. Preveliki je strah da bi irački rokeri mogli prijeći sa riječi na djela. Nakon dobijenih informacija o prijetnjama DW je već 10. maja u pisanoj formi postavio pitanje Uredu za zaštitu ustavnog poretka Sjeverne Rajne Vestfalije. DW je pitao što znaju u ovom uredu o grupi “Al-Salam-313”? O tome se ne mogu davati nikakve informacije u javnost, glasio je telefonski odgovor. Plan o velikoj raciji uz učešće 500 pripadnika snaga sigurnosti bio je u tom trenutku već u odlučujućoj fazi. U okviru ove akcije pretraženo je 49 kuća i poslovnih prostora u 11 gradova Sjeverne-Rajne Vestfalije (NRW). Jedna osoba je uhapšena.

Prema navodima ministra unutarnjih poslova NRW-a Herberta Reula priprema ove akcije je trajala više mjeseci. Tokom racije je bilo riječ prije svega o tome da se osiguraju dokazi, kaže Reul. Optužbe protiv grupe “Al-Salam-313” su brojne, konkretno se odnose protiv 34 osumnjičenika iz Iraka i Sirije: Povreda Zakona o kontroli ratnog oružja, nezakonito krijumčarenje ljudi, falsificiranje pasoša i krivična djela povezana sa trgovinom narkoticima. Ministar govori o “uspješnom udarcu organiziranom kriminalu”. Ministar kaže da ne zna da li je grupa aktivna i izvan Sjeverne Rajne-Vestfalije.

Šta je poznato u javnosti

Ipak je li u pitanju samo organizirani kriminal? Postoji stara stranica na Facebooku pod imenom “Al-Salam-Germany”, međutim ona nije korištena posljednje dvije godine. Posljednja objava je s početka maja 2017. godine. Na YouTube-u postoji propagandni video koji traje više od sedam minuta. Na njemu članovi grupe u automobilima i motorima voze u koloni. Nakon toga formiraju jednu vrstu polukruga oko svog vođe. riječ je o muškarcima u kožnim jaknama i tamnim naočalama, a cijeli video je podvučen dramatičnom muzikom.

“Mir s vama. Ja sam Abu Mehdi iz Salam-grupe-313”, kaže šef klana u video filmu. Pretpostavlja se da je njegovo pravo ime Mohamed Bunia. On stoji pred kamerom sa prekriženim rukama dok govori o svojoj grupi koja je osnovana početkom 2016. godine. Osim u Njemačkoj grupa je aktivna i u drugim europskim zemljama, primjerice u Švedskoj, Danskoj i Nizozemskom, kaže on. “Mi nemamo skrupule ni prema kome. Oni koji dolaze u Europu moraju se ponašati pristojno”, kaže šef ganga, a izjava se odnosi prije svega na Iračane koji su pobjegli u Njemačku. On sebe predstavlja kao čuvara moralnih normi.

Grupa je ovdje da pomogne da se problemi ne šire, kaže on. No: “Neki od vas trebaju pravi udarac, arapskog stila, i vi dobro znate šta mislim”, kaže on. Optužbe da je gang iračka mafija su čista glupost, prema njegovim riječima.

Religijsko ime

Njegov pseudonim nije slučajan. U šiitskom islamu Mehdi ili Mahdi je od Boga poslani nasljednik poslanika Muhameda, koji će na sudnjem danu ukloniti nepravdu svijeta. I broj 313 u imenu ganga ima religijsku poveznicu. Šiiti vjeruju da će njihov spasitelj doći ponovo na zemlju sa 313 pratitelja.

Jedna od registarskih oznaka vozila, koja se može vidjeti na videu, počinje sa velikim slovom E. Automobil je registriran u njemačkom gradu Essenu. Tamo živi i Abu Mehdi. Još u decembru 2017. godine je tamošnja lokalna štampa izvijestila o rokerskoj grupi “Al-Salam-313”. Tada je u Essenu zabilježen napad na čajdžinicu vođe klana. Razlog je navodno bio konflikt zbog reketiranja sa rivaliziranim libanskim klanom.

Ured za borbu protiv kriminala njemačke savezne zemlje Sjeverne-Rajne Vestfalije u svom Izvještaju o kriminalu klanova za 2018. godinu ovu grupu ne pominje imenom. Međutim Ured eksplicitno upućuje na to da je u krugovima organiziranog kriminala proteklih mjeseci došlo do sukoba koji ugrožava prevlast turskih, kurdskih ili libanskih klanova i očito biva “forsiran” od strane osoba iračkog i sirijskog porijekla.

Mahdijeva vojska u Iraku

Jedan uposlenik Ministarstva unutarnjih poslova NRW-a potvrđuje za DW da u slučaju “Al-Salam-313” postoji i sumnja da su počinili politički i religijski motivirana krivična djela. Konkretno je riječ o tome da ova grupa podržava naoružanu vjersku braću u Iraku.

Posebice bliske veze se grupi pripisuju sa tzv. Mahdi armijom radikalno šiitskog klerika Muktada al-Sadra. I ova grupa kao i “Al-Salam-313” koristi goluba u svom logu.

Mahdi armija prema informacijama SAD-a ima navodno više desetina hiljada boraca. Ona je samo jedna od brojnih naoružanih šiitskih milicija u Iraku. Ove grupe su nastale nakon invazije SAD-a 2003. godine. Tada je kompletna demobilizacija iračke vojske i otpuštanje dijelova policije ostavilo vakuum u vlasti koji su naoružane grupe popunile.

Brojne šiitske grupe podržava Iran: novcem, oružjem i obrazovanjem. U borbi protiv sunitske tzv. “Islamske države” šiitske milicije su igrale važnu ulogu – često u koordinaciji sa američkim sigurnosnim snagama.