Globus

Nikolić: Hrvati slave obnovu države koja im je ostala od Pavelića

04/08/2015

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić danas je na Banstolu, na Fruškoj Gori, prisustvovao parastosu žrtvama akcije “Oluja” i osveštanju križa buduće crkve brvnare te tom prilikom poručio da su Srbija i Srbi spremni na oprost i pomirenje ali, kako je rekao, “ne ovisi sve samo od nas”, javlja Tanjug.

“Naši obrazi su čisti, a naš hljeb je spreman otići tamo odakle je dolazilo kamenje koje su potezali na nas”, rekao je predsjednik Nikolić, obraćajući se građanima prognanim u akciji “Oluja” prije 20 godina iz Hrvatske, koji su svoje utočište našli u ovom vikend naselju na Fruškoj Gori.

Oprostiti nikada ne znači zaboraviti, ali mi smo kroz svoju povijest umjeli da se u ime nekih interesa, koji su bili svačiji samo ne srpskog, lako odreknemo i gotovo zaboravimo svoje žrtve, rekao je Nikolić nakon parastosa koji je za žrtve “Oluje” služio episkop sremski Vasilije.

Predsjednik Srbije je istaknuo da se veličina i snaga jednog naroda ne mjeri brojem ubijenih i zauvijek protjeranih, slabih i nezaštićenih i dodao da na obrazima onih koji su počinili zločine uvijek “ostaje utisnut pečat zlikovca”.

“Dio hrvatskog naroda, onaj dio koji i sada kroji sudbinu svoje države i određuje njezin odnos sa svojim srpskim narodom mora živjeti s tim”, rekao je Nikolić, podsjetivši na neizbrisivu sliku kolone od 250.000 hrvatskih građana srpske nacionalnosti koji su, kako je rekao , “osim golog života i porodičnih fotografija nosili još samo beskrajnu tugu u koloni stida onih koji ih protjeruju”.

Vaša ognjišta, dodao je, “bezumnici su pretvorili u oganj, a vaš stradanje i patnju slave kao svoju pobjedu i dan kada su obnovili državu, koja im je ostala od Pavelića, a bila priznata jedino od Hitlera”.

Parastos žrtvama akcije “Oluja” i osveštanje križa buduće crkvice Blage Marije molitveno je predvodio vladika Vasilije uz sasluženje karlovačkih svećenika.

Obraćajući se vjernicima, vladika je istaknuo da će, kako je rekao, na ovom komadu zemlje iznići crkvica “u spomen svih onih koji su mučeni, ubijani i stradali na putu istine i svoje slobode, bježeći od neprijatelja”.

Vladika je rekao da su mnogobrojni Srbi prognani iz Hrvatske sa svojih ognjišta i od svojih svetinja i grobalja, našli svoje stanište i ognjište u zemlji Srbiji koja je “uvijek tu kao majka da na svoja pleća primi svoju djecu”.

Episkop Vasilije je rekao da će ova crkva biti posvećena Blagoj Mariji i svima onima koji su svoje živote dali na putu spasenja i porucio svima da se ne dijelimo i da živimo složno i u miru.

Vladika Vasilije je rekao da je predsjednik Nikolić jedan od ktitora ove svetinje koja se gradi u naselju Kraljev brijeg nedaleko od Čortanovaca.

Komentari

1 Comment

  1. Husein Bosnjic

    05/08/2015 at 15:07

    znamo mi da nije dobro niti lahko ipak mi je žao dobrih ljudi ali nikolić evo zaslugom se to sve i desilo pa neka vid kako je on je bar predstavio se živima pravoslavcima a bošnjaci nemog u niti kostima svojih najm,ilijih. nemože yse zlo činiti a dobruz nadati.!!!!

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.