Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Njemačka policija razbila klan iz BiH i Srbije: Dovodili radnike da rade na crno

baustela

Oko 1.000 policajaca i carinika, uključujući specijalne policijske jedinice SEK, sudjelovalo je u velikoj raciji kodnog imena ‘Midas’ koja se u četvrtak odvijala diljem Njemačke.

Meta racije je bio rad na crno na gradilištima, a uhapšene su četiri osobe.

Uhapšeni pripadaju ‘porodičnom klanu’ iz, kako njemački mediji navode, zemalja ‘bivše Jugoslavije’, a stari su između 29 i 53 godine. Oni su osumnjičeni za izbjegavanje poreza i prevaru tešku milione eura, piše CroExpress.

Westfalenpost piše kako je meta policije bio “klan iz BiH i Srbije koji je generirao 70 miliona eura crnog novca”.

Isti izvor navodi da su među osumnjičenima i “dva muškarca iz Bosne i Hercegovine, koji pripadaju mreži koja angažuje ilegalne radnike iz zemalja koje nisu EU, BiH i Srbije”.

U sve je umiješana i građevinska kompanija iz Slovenije, koja radnike iz BiH i Srbije s krivotvorenim dokumentima dovodi na gradilišta.

“U pravilu, ilegalni radnici dobijaju samo 2,5 eura po satu”, piše Westfalenpost.

“Jedan od načina na koji su vršene malverzacije sa radnicima iz BiH i Srbije jeste i da ih se registrovalo kao navodne studente na stažiranju u Njemačkoj”, piše isti izvor.

Uhapšeni se sumnjiče da su izgradili mrežu građevinskih i kompanija paravana putem kojih su, osim utaje poreza i izbjegavanja plaćanja obaveznih socijalnih davanja, vršili i velike krijumčarske poslove.

Među uhapšenima su 53-godišnji otac i njegov 29-godišnji sin, a uhapšeni su svi u hotelu u Maintal-Bischofsheim. I prema Westfalenpostu, državljani su BiH. U istom hotelu policija je očekivala da će zateći 50 radnika na crno, a na kraju su pronašli njih 260. Potvrđeno je iz policije da je njih 11 privremeno lišeno slobode, a 120 ih je pod istragom zbog ilegalnog prebivališta.

“Daleko smo od završetka istrage”, kratko je kazao glasnogovornik policije.

Policija je u Hamburgu, Bremenu i Bavarskoj prekontrolisala više od 50 stanova. U jednom je stanu pas nanjušio 120.000 eura, a ukupno je pronađeno 160.000 eura i dva oružja.