Bjelorusija

Njemačka pozvala Lukašenka da otkrije lokaciju otete opozicione političarke

Aleksandar-Lukasenko-e1402395075361

Maas je rekao da su neprekidna hapšenja i nasilje nad članovima opozicije i demonstrantima neprihvatljivi

Njemačka je pozvala bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka da pojasni šta se dogodilo čelnici protesta Mariji Kolesnikovi nakon izvještaja da su opozicionerku u ponedjeljak ujutro u Minsku oteli neidentificirani maskirani muškarci.

Kolesnikova, članica opozicionog koordinacijskog vijeća, posljednja je od tri političarke u Bjelorusiji koje su se udružile prije predsjedničkih izbora 9. augusta kako bi pokušale pobijediti Lukašenka koji godinama vlada zemljom.

– Jako smo zabrinuti zbog Kolesnikove. Zahtijevamo pojašnjenja o njenoj lokaciji i puštanje svih političkih zatvorenika u Bjelorusiji – rekao je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas.

Njemačka, koja trenutno predsjedava rotirajućim predsjedništvom Evropske unije, radi “punom brzinom” na paketu sankcija EU-a protiv čelnika u Bjelorusiji, dodao je Maas.

Trojica diplomata Evropske unije kazali su ranije u ponedjeljak za Reuters da EU namjerava do sredine septembra uvesti ekonomske sankcije protiv 31 visokog bjeloruskog zvaničnika, uključujući ministra unutrašnjih poslova, kao odgovor na izbore za koje zapad kaže da su namješteni.

Gotovo mjesec dana nakon masovnih protesta protiv ishoda izbora, u kojima je Lukašenko odnio pobjedu kako bi produžio svoju 26-godišnju vladavinu, EU želi kazniti vladino djelovanje i podržati pozive na nove izbore.

Maas je rekao da su neprekidna hapšenja i nasilje nad članovima opozicije i demonstrantima neprihvatljivi.

Njemačka i druge evropske zemlje u više su navrata tražile od Lukašenka da započne politički dijalog sa opozicijom, ali taj je zahtjev zanemaren.