Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ublažavanje posljedica "zaključavanja"

Njemačka sprema nove mjere pomoći građanima i privredi teške 7,5 milijardi

Germany Cabinet

Restorani, kafići i barovi su zatvoreni, izuzev za dostavu, od početka novembra u okviru lockdowna koji je proširen sredinom decembra i još je na snazi

Njemačke vladajuće stranke usaglasile su se oko veće pomoći za porodice s djecom i građane koji imaju pravo na beneficije, kao i oko poreskih olakšica kompanijama, dok pokušavaju izvesti najveću evropsku ekonomiju na put rasta nakon pandemije.

Čelnici vladajuće koalicije kancelarke Angele Merkel usaglasili su se u srijedu naavečer da daju jednokratni bonus od 150 eura porodicama koje primaju dječiji doplatak, nakon uvođenja bonusa od 300 eura u prošloj godini, javila je novinska agencija dpa. Također će biti isplaćeno 150 eura ljudima koji žive od socijalne pomoći.

Kompanije koje su pretrpile gubitke zbog pandemije dobit će više prostora da u svojim poreznim prijavama nadoknade te gubitke, u odnosu na dobit iz prethodnih godina. Smanjenje poreza na promet hrane u restoranima i kafićima, s 19 posto na stopu od sedam posto, produžit će se od kraja juna sljedeće godine. Program pomoći kulturnim objektima bit će, također, produžen.

Restorani, kafići i barovi su zatvoreni, izuzev za dostavu, od početka novembra u okviru lockdowna koji je proširen sredinom decembra i još je na snazi. Trenutni datum isteka lockdowna je 14. februar.

Merkel i guverneri njemačkih saveznih država okupit će se u narednoj sedmici kako bi odlučili koje bi restrikcije mogle biti ublažene. Broj novozaraženih značajno je opao u posljednjim sedmicama, ali je on značajno iznad ciljne cifre vlade.

Vrijednost novih mjera procjenjuje se na oko 7,5 milijardi eura. Njemačka je prošle godine pokrenula goleme zajedničke programe pomoći i podsticaja – uključujući i sveopći rez poreza na promet u drugoj polovini 2020. godine, koji je istekao kako je i planirano 31. decembra i čija je efikasnost dovedena u pitanje, prenosi AP.