Otvaranje granica

Njemačka ublažava ograničenja za putnike iz 11 zemalja

Coronavirus – lifting of travel warning – border with Denmark
dpatop - 15 June 2020, Schleswig-Holstein, Flensburg: Cars are parked at the Krusau border crossing towards Denmark. German tourists are allowed to enter Denmark again since midnight. However, the condition for this is that they have booked at least six nights in a hotel, on a camping site or similar. The capital Copenhagen and its neighbouring municipality Frederiksberg are temporarily excluded from the opening. Photo: Carsten Rehder/dpa /DPA/PIXSELL

Dodaje se da će se to odnositi i na Japan, Južnu Koreju i Kinu, ali samo ukoliko te zemlje dozvole ulazak državljanima Njemačke

Njemačka je objavila da ublažava ograničenja za putnike iz čak 11 zemalja koje nisu članice Evropske unije, ali na popisu nisu sve zemlje iz jučerašnje preporuke Evropskog vijeća, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ministarstvo unutrašnjih poslova Njemačke u srijedu je saopštilo da će od četvrtka državljani Australije, Gruzije, Kanade, Crne Gore, Novog Zelanda, Tajlanda, Tunisa i Urugvaja moći da uđu bez ograničenja. Dodaje se da će se to odnositi i na Japan, Južnu Koreju i Kinu, ali samo ukoliko te zemlje dozvole ulazak državljanima Njemačke.

Njemačka je sa liste zemalja iz kojih se prema preporukama Evropskog vijeća mogu puštati putnici u 27 zemalja članica EU-a i četiri koje su u šengenskom bezviznom režimu, izbacila Alžir, Maroko, Ruandu i Srbiju.

Austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg rekao je da će biti zadržana zabrana ulaska ljudi iz neevropskih zemalja do daljnjeg. Dodao je i da Austrija, zbog sve većeg broja zaraženih koronavirusom, izdaje upozorenje na putovanje u šest zemalja Zapadnog Balkana: Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Sjevernu Makedoniju, Albaniju, Crnu Goru i Srbiju.