ukupno 11 mrtvih

Novi detalji pokolja u Njemačkoj: Pored ubice je ležala mrtva majka

ubica njemacka

U Hanauu, gradu istočno od Frankfurta, u srijedu navečer ubijeno je osam osoba kada je napadač izveo dva oružana napada na nargila-barove

Ministar unutrašnjih poslova njemačke savezne države Hesse Peter Beuth kazao je da je motiv napada u Hanauu ksenofobija te da su 43-godišnji napadač i njegova majka pronađeni mrtvi s prostrijelnim ranama u njegovu domu.

U Hanauu, gradu istočno od Frankfurta, u srijedu navečer ubijeno je osam osoba kada je napadač izveo dva oružana napada na nargila-barove.

Po pisanju lista Bilda, napadač je prvo ispred nargila-bara “Midnight” ubio troje i ranio jednu osobu. Potom se odvezao u četvrt Kesselstadt gdje je upao u drugi bar istog tipa “Arena” i ubio još petero te ranio četvero ljudi.

Jedna je osoba naknadno preminula pa se broj umrlih povećao na devet.

Policija je nakon toga u stanu napadača otkrila tijelo 72-godišnje žene i tijelo napadača te vjeruje da si je oduzeo život. Napadač je, prema Beuthu, Nijemac.

Bavio se lovom

Beuth je kazao kako se istražuje postoji li kakvo pisano priznanje o kojemu je izvijestio list Bild. On je kazao kako mu nije poznato ko su bili posjetitelji barova u vrijeme napada.

Beuth je kazao i kako je napadač legalno posjedovao oružje i bavio se lovom.

List je prenio da su neke od žrtava ultradesnog napadača kurdskih korijena, ne navodeći izvore.

Među devet ubijenih je pet mladih osoba, uključujući jednu ženu.

Savezno tužiteljstvo objavilo je u četvrtak kako postoje naznake da se radi o ultradesnim motivima napada te da je klasificiralo djelo kao terorističko.

“Savezno tužiteljstvo preuzelo je istragu i postoje naznake ekstremno desne pozadine”, kazao je glasnogovornik tužitelja.

Stradali i Turci

Glasnogovornik turskog predsjednika u Ankari je kazao kako su među ubijenima u Hanauu i turski državljani.

Ankara očekuje od njemačkih vlasti da “ulože maksimalni napor” da otkriju sve detalje slučaja, kazao je Ibrahim Kalin, glasnogovornik Tayyipa Erdogana, prenosi Index.hr.