Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novi incident

Još jedan brod pogođen projektilom u Crvenom moru

crveno more
Screenshot: UKMTO

Zasad se ne zna je li u napadu iko poginuo ili povrijeđen, baš kao ni razmjere štete

Britanska agencija za pomorske trgovinske operacije (UKMTO) izvijestila je o novom teškom incidentu u Crvenom moru, koji se dogodio oko 100 nautičkih milja sjeverozapadno od grada Saleefa u Jemenu.

Britanska pomorska sigurnosna kompanija Ambrey objavila je da je projektilom pogođen teretni brod za rasuti teret koji plovi pod zastavom Malte te je u grčkom vlasništvu. Kako javlja Al-Arabiya, izvori iz grčkog ministarstva saobraćaja potvrdili su da je teretni brod u vlasništvu Grčke pogođen projektilom kod obale Jemena. Isti izvor navodi da je brod promijenio kurs prema najbližoj luci.

Zasad se ne zna je li u napadu iko poginuo ili povrijeđen, baš kao ni razmjere štete. Za napad još niko nije preuzeo odgovornost, ali se pretpostavlja da se radi o novom napadu jemenskih islamističkih pobunjenika Huta.

Huti jučer projektilom pogodili američki brod

Podsjetimo, Huti su jučer protubrodskim projektilom pogodili teretni brod za rasuti teret pod imenom M/B Gibraltar Eagle, koji je u vlasništvu SAD-a. Napad su priznali, a vlasnik broda je objavio da je brod oštećen, ali niko nije povrijeđen i brod se udaljio s mjesta napada.

Pripadnici hutskog pokreta Ansar Alah, koji ima podršku Irana i kontroliša većinu jemenske obale Crvenog mora, napadaju komercijalne brodove u području za koje kažu da su povezani s Izraelom ili putuju prema izraelskim lukama, u akciji čiji je cilj podržati Palestince u ratu i Hamas u Gazi.

Američke i britanske snage odgovorile su prošle sedmice izvođenjem desetaka zračnih i morskih napada na hutske ciljeve u Jemenu.

Huti su reagirali prkosno, poručivši da neće prestati napadati brodove u Crvenom moru, dodavši da su svi britanski i američki brodovi “legitima meta”.