Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bogato bh. naslijeđe

Izložba “Stari mostovi” Seada Čerkeza u Historijskom muzeju BiH

sead cerkez
Foto: Historijski muzej BiH

Umjetnik će radove koji budu predstavljeni na izložbi pokloniti Historijskom muzeju BiH

Izložba “Stari mostovi” Seada Čerkeza 18. januara ove godine bit će otvorena u Historijskom muzeju BiH. Riječ je o postavci koja likovno istražuje bogato naslijeđe Bosne i Hercegovine – stare mostove.

Umjetnik Sead Čerkez se već decenijama bavi tematiziranjem naslijeđa u najrazličitijim formama. Ovaj ciklus izveden tehnikom akvarela oblikuje mostove, nazivajući ih simboličkim fibulama koje povezuju različite dijelove Bosne i Hercegovine u teritorijalnom smislu.

Osim toga, izložba “Stari mostovi” istražuje raznolikost stilova i arhitektonskih oblika koji se mogu pronaći u starim mostovima BiH.

Čerkez se detaljno posvetio reprodukciji različitih mostova, koje je potom transformirao akvarelisanjem prostora i vremena.

Njegovi akvareli posmatrača stavljaju pred ljepotu svjetlosti i transparentnosti, stvarajući time atmosferu sanjivosti i izmaglice – svojom fluidnošću nas podsjećaju na prolaznost trenutka, na brisanje granica između prošlosti i sadašnjosti.

Umjetnik će radove koji budu predstavljeni na izložbi pokloniti Historijskom muzeju BiH.

Izložba je otvorena do kraja januara 2024. godine i dostupna posjetiteljima svakim danom od 9 do 19 sati, najavljeno je iz Historijskog muzeja BiH.