Globus

sabor izglasao

Novi zakon u Hrvatskoj: Koliko keša možete iznijeti i unijeti u zemlju, a da ga ne prijavite

07/05/2021

Osim gotovog novca zakonom se obuhvaćaju i kartice s unaprijed uplaćenim sredstvima, kovanice s udjelom zlata od najmanje 90 posto, zlatne poluge itd

Hrvatski sabor u petak je donio zakon prema kojem će fizička lica od 3. juna biti obvezna prijaviti gotovinu u iznosu 10.000 eura ili više koja se iznosi, odnosno unosi u EU.

Izmjenama Zakona o deviznom poslovanju, koje se naslanjaju na EU-ovu uredbu, uvode se nove kontrole prenosa i obaveza prijave gotovine u vrijednosti 10.000 eura ili više, koja se unosi ili iznosi u EU.

Kontrole prenosa gotovine uvode se i u poštanskim paketima, kurirskim pošiljkama, prtljazi bez pratnje ili kao teret u kontejnerima. Za tijela kontrole biti će uz carinsku uprava ovlaštena i granična policija.

Carinska upravu moći će privremeno zadržati gotovinu koja nije prijavljena ili postoje naznake da je povezana s kriminalnom aktivnošću, bez obzira o kojem se iznosu radi.

Za one koji zaborave prijaviti propisani iznos gotovine uvode se novčane kazne s tim da one neće smjeti prelaziti 60 posto iznosa neprijavljene gotovine.

Osim gotovog novca zakonom se obuhvaćaju i kartice s unaprijed uplaćenim sredstvima, kovanice s udjelom zlata od najmanje 90 posto, zlatne poluge itd.

Sabor je izmijenio i Zakon o prosvjetnoj inspekciji kojim se ukidaju anonimne prijave nastavnika prosvjetnoj inspekciji. Pritužbe protiv nastavnika kojima će se baviti prosvjetna inspekcija ubuduće će morati imati ime i prezime prijavitelja, a koje inspekcija neće otkrivati pa neće biti poznato cijelom sistemu.

Izglasane su i izmjene Zakona o biogorivima za prijevoz i Zakon o promicanju čistih vozila u cestovnom prijevozu kojima se želi povećati udio korištenja obnovljivih izvora u prevozu.

Hrvatski sabor sjednicu nastavlja 19. maja, nakon lokalnih izbora.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.