Globus

strože kontrole granica

Novih 114 slučajeva u Austriji, zabrinutost zbog dolaska osoba iz “balkanskih zemalja”

12/07/2020

Austrija je za sve osobe koje se vraćaju iz Srbije, BiH ili Kosova uvela obavezan karanten poslije povratka, a Ministarstvo vanjskih poslova odvraća građane na svojim stranicama od putovanja u te zemlje

Austrija je danas potvrdila 114 novih slučajeva virusa korona, a vlast je zabrinuta zbog rasta zaraženih koji se dovode u vezu sa putnicima iz balkanskih zemalja zbog čega neki političari traže strože kontrole granica.

Najveći porast broja zaraženih povezuje se sa pokrajinom Gornjom Austrijom, gdje su zabilježena 53 nova slučaja.

Mnogi od tih slučajeva povezuju se s osobama koje su boravile u nekoj od zemalja jugoistočne Evrope.

“Kronen zeitung” navodi da je u posljednje dvije sedmice 45 osoba koje su boravile u nekoj od zemalja stigle su u Austriju zaražene virusom korona.

Od toga na Kosovo otpada 10, Srbiju devet, BiH sedam, te po pet osoba koje su stigle iz zemalja EU, Hrvatske i Rumunije.

“Kronen zeitung” piše o bračnom paru koji je poslije posjete “domovini na zapadnom Balkanu” zarazio radne kolege i djecu u jednom vrtiću u Mauthausenu.

Premijer Gornje Austrije apelovao je da građani budu oprezni, a zatražio je i pojačane kontrole na granicama.

Austrija je za sve osobe koje se vraćaju iz Srbije, BiH ili Kosova uvela obavezan karanten poslije povratka, a Ministarstvo vanjskih poslova odvraća građane na svojim stranicama od putovanja u te zemlje.

Komentari

Autor: Srna

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.