Globus

Novinarka kažnjena zbog postavljanja pitanja premijeru Vučiću

13/04/2016

Urednica dopisništva Radio-televizije Vojvodine u Beogradu Svetlana Božić Krainčanić, kažnjena je smanjenjem plate za 20 posto zbog postavljenog pitanja premijeru Srbije Aleksandru Vučiću, na konferenciji za novinare, održanoj prije dvije sedmice, javlja Anadolu Agency (AA).

“U informativnoj redakciji RTV su mi po povratku sa press konferencije rekli da ne pravim prilog i umjesto toga su zatražili službeno izjašnjenje o mom postupku. Prilog je napravljen od uvodnog dijela Vučićevog izlaganja, bez novinarskih pitanja. Direktor je, navodno, slušao direktan prenos press konferencije, pa je tako saznao šta sam pitala“, izjavila je po ovom pitanju Svetlana Božić Krainčanić.

Na spomenutoj konferenciji za novinare Aleksandra Vučića, pored svog pitanja, Božić Krainčanić postavila je i pitanje „Inicijative mladih za ljudska prava”, koja je neposredno prije konferencije protestovala ispred zgrade Vlade i tražila od Vučića da odgovori na pitanja šta misli o političkom projektu „velike Srbije“.

Kažnjena novinarka će, po povratku na posao, moći slobodno da radi, čak i da ide na Vučićeve press konferencije, ali je u rješenju o kazni napisano da je procijenjeno „da će izrečena mjera uticati na zaposlenu da ne učini istu povredu radne obaveze, kao i da će preventivno uticati na zaposlene“.

Sporno pitanje je glasilo:

„Pošto ste rekli da je za vas jedina sporna stvar kada je Šešelj u pitanju njegova politika, koja je nazadna, da li to znači da se vi na neki način ne odričete te politike devedesetih, kada ste i sami bili uz Šešelja?”

Premijer Vučić je prvo rekao da je riječ o pitanju na kojem insistira Inicijativa mladih, što je potvrdila i novinarka, a zatim je dao i odgovorio na pitanje.

Zbog kažnjavanja novinarke oglasili su se i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), koji su saopštili da novinarka RTV Vojvodine Svetlana Božić Krainčanić nije prekršila nijednu pravnu, etičku ili profesionalnu normu kada je na konferenciji za novinare postavljala pitanja premijeru Aleksandru Vučiću.

Novinarska udruženja očekuju da rukovodstvo RTV Vojvodine riješi nastali problem unutar kuće i omogući Svetlani Božić Krainčanić da nastavi da se bavi svojim poslom bez ikakvih pritisaka ili posljedica, uključujujući povlačenje rješenja o kažnjavanju.

„Obaveza je svih novinara, a posebno onih koji su zaposleni u javnom servisu, da nosiocima državnih funkcija postavljaju sva pitanja koja su od interesa za građane Srbije”, saopšili su NUNS i NDNV.

Vučić: U moje ime niko ne smije da kažnjava novinare

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u izjavi novinarima u Subotici, komentarišući kaznu za novinarku Radio-televizije Vojvodine zbog postavljanja pitanju njemu, da niko u njegovo ime ne smije da kažnjava novinare te da je demokratski da ih novinari postavljaju i da će on na svako odgovoriti, javlja Anadolu Agency (AA).

„Čuo sam da je Pajtićev i Čankov direktor RTV-a kaznio Svetlanu. Sram da ga bude! Da niko u moje ime ne kažnjava novinare, jer postavljaju pitanja. Ja njena pitanja volim i demokratski je da ih novinari postavljaju. Na svako ću da odgovorim”, rekao je Vučić.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.