Globus

Obama potpisao zakon koji smanjuje ovlasti NSA

03/06/2015

Američki predsjednik Barack Obama potpisao je u utorak zakon kojim se smanjuju ovlasti američke obavještajne agencije NSA, osobito njezin program masovnog prisluškivanja, prenose mediji.

Obama je zakon potpisao samo nekoliko sati nakon što ga je odobrio Senat sa 67 prema 32 glasa, a reforma je već ranije usvojena u Predstavničkom domu Kongresa. Ovim je zakonom izmijenjena sigurnosna politika uvedena nakon napada 11. rujna 2001., te je ukinuta praksa masovnog prisluškivanja koju je razotkrio najpoznatiji američki zviždač Edward Snowden, prenosi Reuters.

Reforma pod imenom USA Freedom Act ima za cilj ograničiti program prikupljanja podataka iz telefonskih poziva – sat, trajanje, telefonski broj – što je najkritiziranija metoda nadzora uvedena u okviru Patriot Acta.

USA Freedom Act velika je pobjeda Obame koji je pozdravio usvajanje reforme, ocjenjujući da tekst štiti i slobode pojedinaca i nacionalnu sigurnost.

“Sretan sam što je Senat u konačnici usvojio USA Freedom Act”, poručio je Obama s Twittera prije nego je potpisao tekst zakona, prenosi AFP.

Novim pravilima predviđa se da se sakupljanje podataka prebaci na telekomunikacijske tvrtke a vlasti će imati u njih pristup samo po odluci suda.

Osim toga, NSA dobiva ovlasti pronaći “usamljene vukove” i staviti ih pod nadzor.

Usvajanje ovog zakona prva je velika reforma američke obavještajne prakse otkad je Snowden prije dvije godine predočio javnosti tajne dokumente koji su pokazali postojanje velikog broja tajnih projekata nadzora.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.