Obama: Rasizam je opasnost protiv koje se moramo zajednički boriti

obama1346

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je kako je ubistvo devet osoba u crkvi u Charlestonu, koje je počinio 21-godišnji Dylann Roof, pokazalo svu pogubnost rasizma, koji je, kako je kazao, još prisutan u Americi i protiv kojeg je potrebna odlučnija borba.

“Motivi ubice podsjećaju nas da je rasizam još uvijek opasnost protiv koje se moramo zajednički boriti”, rekao je Obama.

Podsjetio je i na druge slučajeve masovnih ubistava koja su se desila u SAD-u prethodnih godina u kojima je stradalo na desetine nevinih osoba.

Pozvao je na ponovno otvaranje rasprave o zakonu o kontroli naoružanja koje posjeduju građani kako bi se spriječile ovakve tragedije.

“Moramo razgovarati o tim temama kao građani, bez demoniziranja svih vlasnika oružja koji u najvećem broju poštuju zakon, ali i bez ideja da iza te rasprave stoji pokušaj kojem je cilj svima oduzeti oružje”, kazao je Obama.

Obama je 2012. godine pokušao pooštriti kontrolu oružja kod građana, ali zbog snažnog političkog lobija zagovornika naoružanja u SAD-u, nije za izmjene zakona uspio dobiti podršku američkog Kongresa.