Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

oglasile se obje strane

Objavljen snimak iz centra okupiranog Hersona, Rusi pucaju iz oklopnog vozila

herson

O pucnjavi se jutros oglasila glasnogovornica južnog ukrajinskog vojnog zapovjedništva, Natalija Gumenijuk, koja je kazala: “Jučerašnja pucnjava i eksplozija u Hersonu su provokacija koju su izveli okupatori”

Društvenim mrežama proširila se snimka pucnjave u centru grada Hersona, glavnog grada južne regije pod ruskom okupacijom.

Do sukoba u centru Hersona došlo je kasno sinoć, a Ukrajina i Rusija se međusobno optužuju da su isprovocirale pucnjavu. Na snimci se vidi kako je rusko oklopno vozilo otvorilo vatru, ali se ne vidi na koga pucaju.

Ukrajinska vojska je, podsjetimo, pokrenula protuofanzivu u regiji Herson, koju je Rusija okupirala u prvim sedmicama invazije.

Proruski mediji sinoć su emitovali snimku koja prikazuje razmjenu vatre u blizini dva oklopna vozila kod glavnog željezničkog kolodvora u Hersonu. Proruska administracija naknadno je objavila da su ruske snage uništile skupinu napadača.

“U centru Hersona došlo je do obračuna između ruske patrole i neidentificirane grupe ljudi”, objavile su proruske vlasti na Telegramu.

O pucnjavi se jutros oglasila i glasnogovornica južnog ukrajinskog vojnog zapovjedništva, Natalija Gumenijuk, koja je kazala: “Jučerašnja pucnjava i eksplozija u Hersonu su provokacija koju su izveli okupatori”.