Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Objavljen snimak turista kako bježe s plaže smrti u Tunisu (VIDEO)

tunis napad

Vlada Tunisa objavila je da se među 39 poginulih osoba u jučerasnjem terorističkom napadu na hotel u gradu Sousseu nalazi osam državljana Velike Britanije, po jedan Nijemac i Belgijanac.

Tuniški ministar Kemal Al-Dzendubi u glavnom gradu Tunisu izjavio je da je do sada identifikovano deset ubijenih osoba u napadu, među kojima je osam stanovnika Velike Britanije, te po jedan stanovnik Njemačke i Belgije.

[quote_box_right]Ovaj napad, najgori u nedavnoj historiji  Tunisa, pogađa zemlju koja doživljava rast džihadističke prijetnje nakon revolucije 2011. Do njega dolazi tri mjeseca nakon krvavog napada na muzej Bardo u gradu Tunisu u kojemu su poginule 22 osobe, među kojima 21 turist. ISIL je ovim napadom zadao udarac vitalnom sektoru turizma[/quote_box_right]

Dodao je kako se radi na identifikovanju ostalih ubijenih u napadu.

U tuniškom gradu Sousse, koji se nalazi oko 140 kilometara južno od glavnog grada Tunisa, jučer se dogodio teroristički napad na jedan hotel, a u napadu je poginulo 39 osoba, a ranjeno 38.

Odgovornost za napad preuzela je teroristička organizacija ISIS.

Na internetu se pojavila dramatična amaterska snimka na kojoj se vidi kako uspaničeni turisti nastoje pobjeći s plaže smrti.

Ovaj napad, najgori u nedavnoj historiji  Tunisa, pogađa zemlju koja doživljava rast džihadističke prijetnje nakon revolucije 2011. Do njega dolazi tri mjeseca nakon krvavog napada na muzej Bardo u gradu Tunisu u kojemu su poginule 22 osobe, među kojima 21 turist. ISIL je ovim napadom zadao udarac vitalnom sektoru turizma.

Do napada je došlo istog dana kad je bombaš samoubiica ubio 27 osoba u šijitskoj džamiji u Kuvajtu, a u napadu na jugu Francuske jednom muškarcu odrubljena glava.