izbori za predsjednika hrvatske

Objavljeni prvi zvanični rezultati, Milanović vodi

milanovic-kolinda

Ovi rezultati su objavljeni nakon 53,62 posto obrađenih biračkih mjesta

Državno izborno povjerenstvo Hrvatske u 20 sati objavilo je prve privremene rezultate drugog kruga predsjedničkih izbora prema kojima Zoran Milanović ima ubjedljivo vodstvo, prenosi Anadolu Agency (AA).

Nakon 53,62 posto prebrojanih glasova, prema podacima DIP-a, Milanović je osvojio 431.861 glasova, a Kolinda Grabar-Kitarović, koji se borila za drugi predsjednički mandat, 367.752. U procentima Milanoviću je pripalo 54,01 posto glasova, Grabar-Kitarović 45,99.

U Hrvatskoj je danas u drugom krugu izbora biran novi predsjednik ili predsjednica. U drugi krug su ušli Zoran Milanović, kandidat Socijaldemokratske partije (SDP) Hrvatske i aktuelna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, inače kandidatkinja Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Pravo glasa u Hrvatskoj i inostranstvu imalo je nešto više od 3.860.000 ljudi. Birališta u Hrvatskoj i regionu bila su otvorena od sedam sati do 19.

Izlaznost glasača na predsjedničkim izborima, prema DIP-u, bila je 54,58 posto, što je više u odnosu na 51,20 posto kolika je bila u prvom krugu.