Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

epilog propalog udara

Objavljeno koliko je danas Prigožin ubio ruskih pilota prije nego se nagodio s Putinom

prigozin piloti
FOTO: Twitter

“Primoran sam s gorčinom priznati da je Ruska Federacija došla korak bliže svojoj konačnoj i neopozivoj smrti”

U pokušaju da zaustavi Wagnerovce u pohodu na Moskvu Ruska vojska danas izgubila je tri helikoptera Mi-8mtpr, jedan helikopter Mi-8, jedna jurišni helikopter Ka-52, 1x Mi-35 i jedan avion IL-22M.

Wagnerovci su se zaustavili na nešto manje od 200 kilometara od Moskve, a potom je njihov šef Jevgenij Prigožin objavio da se dogovorio sa ruskim vrhom da obustavi operaciju.

U pregovorima je posredovao bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko, kako je saopšteno iz njegove pres službe, po odborenju Vladimira Putina.

Kako je sopšteno, Prigožin je dobio sigurnosne garancije za Wagner grupu. No, pitanje je kako će to biti sprovedeno u djelo. Posebno nakon što su sada objavljeni podaci o broju ubijenih ruskih pilota i vojnika od strane Wagnera u današnjem pokušaju državnog udara.

Ruski izvori večeras su objavili da je prilikom rušenja šest helikoptera i jednog aviona ubijeno 13 pilota i osam vojnika. Ubijeni vojnici su bili u oborenom avionu IL-22M.

Ruski Telegram kanali tvrde da je dio dogovora koji je postignut danas i ovaj:

“Krivična prijava protiv Prigožina bit će odbačena; Borci Wagnera kao učesnici SVO-a dobit će pravni imunitet; Državna duma će donijeti odgovarajuće odluke u narednim danima.” Potvrdio je to i glasnogovornik Kremlja.

“Krivični postupak protiv osnivača Wagnera Jevgenija Prigožina bit će odbačen”, rekao je glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov, javlja TASS.

Prigožin će u Bjelorusiju

“Krivični postupak protiv njega bit će odbačen, a on će sam otići u Bjelorusiju”, rekao je Peskov.

Glasnogovornik Kremlja također je istaknuo da incident neće ni na koji način utocati na tok “specijalne vojne operacije” i da će se ona nastaviti.

Protiv Prigožina je ranije pokrenut krivični postupak zbog organiziranja oružane pobune.

“Ruska Federacija došla korak bliže svojoj konačnoj i neopozivoj smrti”

“Primoran sam s gorčinom priznati da je Ruska Federacija došla korak bliže svojoj konačnoj i neopozivoj smrti”, napisao je večeras Igor Girkin, ruski terorista poznatiji pod nadimkom Strelkov.

“Od sada u Ruskoj Federaciji postoje dva predsjednika – pravi predsjednik Evgenij Viktorovič Prigožin i potpredsjednik za zatvor Vladimir Vladimirovič Putin. Glavna svrha pod-predsjednika je povremeno obraćanje pravom predsjedniku, i to u klečećem položaju, s pitanjem: Šta biste htjeli, Jevgenij Viktoroviču?

Nikada, čak ni u najstrašnijem snu, nisam mogao zamisliti da ću vidjeti ovu sramotu i smrt svoje zemlje”, napisao je Girkin nakon što je objavljeno da je s Prigožinom postignut dogovor.