Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Aleksej Navaljni

Očekuje se povratak najvećeg kritičara Kremlja u Rusiju

Alexei Navalny

Ruska zatvorska služba saopštila je da namjerava da uhapsi Navaljnog ako se vrati u Rusiju, jer nije poštovao obaveze o uslovnoj zatvorskoj kazni koja mu je izrečena 2015. godine

Ruski opozicioni političar Aleksej Navaljni planira da se danas (17. januar) vrati u Rusiju iz Njemačke, gdje se liječio nakon trovanja nervnim agensom novičok, javlja AP.

Očekuje se da uskoro poleti iz Berlina za Moskvu.

Navaljni je u srijedu najavio da planira da se vrati u Rusiju, prvi put otkako je otrovan nervnim sredstvom novičok u augustu 2020. godine, uprkos riziku da bude zatvoren po povratku iz Njemačke.

Ruska zatvorska služba saopštila je da namjerava da uhapsi Navaljnog ako se vrati u Rusiju, jer nije poštovao obaveze o uslovnoj zatvorskoj kazni koja mu je izrečena 2015. godine.

On je rekao da je prvobitni slučaj protiv njega izmišljen i da je u to vrijeme bio u Njemačkoj, gde se zbog svog trovanja liječio ambulantno, pa se nije mogao prijaviti.

Iz zatvorske službe, međutim, kažu da je otpušten iz berlinske bolnice u septembru i da je trebalo da se vrati u Moskvu i prijavi se.

Višegodišnjem kritičaru politike Kremlja, Navaljnom je pozlilo u Rusiji na domaćem letu, 20. avgusta 2020. na putu iz sibirskog grada Tomsk za Moskvu. Avion je prisilno prizemljen, a Navaljni je odveden u bolnicu u Omsku, također u Sibiru.

Dva dana kasnije prebačen je u bolnicu u Njemačku.