Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Još ništa za građane BiH

Od danas nova pravila za ulazak u Njemačku, vakcinisani imaju velike povlastice

Coronavirus – lifting of travel warning – border with Denmark
15 June 2020, Denmark, Flensburg: Officials check travellers at the Krusau border crossing in the direction of Denmark. German tourists have been allowed back into Denmark since midnight. However, the condition for this is that they have booked at least six nights in a hotel, on a camping site or similar. The capital Copenhagen and its neighbouring municipality Frederiksberg are temporarily excluded from the opening. Photo: Carsten Rehder/dpa /DPA/PIXSELL

Na granici će se prihvaćati antigeni testovi koji nisu stariji od 48 sati i PCR testovi koji nisu stariji od 72 sata. Opća obveza prijave uoči povratka u Njemačku je i dalje na snaz

U Njemačkoj je danas stupila na snagu odredba koja cijepljene i osobe s negativnim testom na koronavirus oslobađa karantina nakon povratka iz epidemiološki rizičnih područja.

“Na temelju znanstvenih saznanja nova odredba sadrži iznimke prilikom povratka iz inostranstva. Vakcinisanu i osobe koje su preboljele koronavirus se tretiraju kao i osobe koje predoče svježi negativni test na koronavirus”, stoji u priopćenju njemačke vlade. Za sve te osobe ukida se obveza karantene nakon povratka, prenosi Hina.

Na granici će se prihvaćati antigeni testovi koji nisu stariji od 48 sati i PCR testovi koji nisu stariji od 72 sata. Opća obveza prijave uoči povratka u Njemačku je i dalje na snazi.

Oslobađanje od karantina za vakcinisane i testirane vrijedi samo za rizična područja, ali ne i za područja visokog rizika, u koje trenutno spadaju i zemlje našeg regiona, među kojima je i Bosna i Hercegovina. Kao visokorizična područja se smatraju područja sa sedmodnevnim incidencijom višom od 200.

Državni epidemiološki institut Robert Koch redovito aktualizira podatke o rizičnim i visokorizičnim područjima. Osobe koje dolaze iz visokorizičnih područja su i dalje dužne prijaviti se prije povratka te se uputiti u desetodnevnu samoizolaciju, koju je moguće prekinuti nakon pet dana negativnim testom na koronavirus.

Njemačka ne priznaje vakcinisanje ruskim ili kineskim cjepivom

Za područja s virusnim varijantama, poput Indije ili Brazila, i dalje vrijedi 14-dnevni karantin, koju nije moguće skratiti testiranjem. Prema novoj odredbi će se i djeca koja nisu vakcinisanja, a koja putuju s roditeljima koji su vakcinisani, tretirati kao vakcinisani.

Njemačka, međutim, kao cijepljene priznaje samo one koji su cijepljeni nekim od cjepiva čija je upotreba dozvoljena u Europskoj uniji, što još nije slučaj s ruskim cjepivom Sputnik V ili kineskim Sinovacom.

Njemačka udruga turoperatera je pozdravila novu odredbu koja omogućava i onima koji se još nisu uspjeli cijepiti oslobađanje od karantene, koja se pokazala kao jedna od glavnih prepreka putovanjima u inostranstvo.