Globus

Još ništa za građane BiH

Od danas nova pravila za ulazak u Njemačku, vakcinisani imaju velike povlastice

13/05/2021
Foto: PIXSELL (Ilustracija)

Na granici će se prihvaćati antigeni testovi koji nisu stariji od 48 sati i PCR testovi koji nisu stariji od 72 sata. Opća obveza prijave uoči povratka u Njemačku je i dalje na snaz

U Njemačkoj je danas stupila na snagu odredba koja cijepljene i osobe s negativnim testom na koronavirus oslobađa karantina nakon povratka iz epidemiološki rizičnih područja.

“Na temelju znanstvenih saznanja nova odredba sadrži iznimke prilikom povratka iz inostranstva. Vakcinisanu i osobe koje su preboljele koronavirus se tretiraju kao i osobe koje predoče svježi negativni test na koronavirus”, stoji u priopćenju njemačke vlade. Za sve te osobe ukida se obveza karantene nakon povratka, prenosi Hina.

Na granici će se prihvaćati antigeni testovi koji nisu stariji od 48 sati i PCR testovi koji nisu stariji od 72 sata. Opća obveza prijave uoči povratka u Njemačku je i dalje na snazi.

Oslobađanje od karantina za vakcinisane i testirane vrijedi samo za rizična područja, ali ne i za područja visokog rizika, u koje trenutno spadaju i zemlje našeg regiona, među kojima je i Bosna i Hercegovina. Kao visokorizična područja se smatraju područja sa sedmodnevnim incidencijom višom od 200.

Državni epidemiološki institut Robert Koch redovito aktualizira podatke o rizičnim i visokorizičnim područjima. Osobe koje dolaze iz visokorizičnih područja su i dalje dužne prijaviti se prije povratka te se uputiti u desetodnevnu samoizolaciju, koju je moguće prekinuti nakon pet dana negativnim testom na koronavirus.

Njemačka ne priznaje vakcinisanje ruskim ili kineskim cjepivom

Za područja s virusnim varijantama, poput Indije ili Brazila, i dalje vrijedi 14-dnevni karantin, koju nije moguće skratiti testiranjem. Prema novoj odredbi će se i djeca koja nisu vakcinisanja, a koja putuju s roditeljima koji su vakcinisani, tretirati kao vakcinisani.

Njemačka, međutim, kao cijepljene priznaje samo one koji su cijepljeni nekim od cjepiva čija je upotreba dozvoljena u Europskoj uniji, što još nije slučaj s ruskim cjepivom Sputnik V ili kineskim Sinovacom.

Njemačka udruga turoperatera je pozdravila novu odredbu koja omogućava i onima koji se još nisu uspjeli cijepiti oslobađanje od karantene, koja se pokazala kao jedna od glavnih prepreka putovanjima u inostranstvo.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.