Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Od Nove godine u Srbiji za svako prvo dijete 1.000 eura od države

bebe

Srbija bi trebalo do kraja godine da dobije novi zakon o finansijskoj podršci porodici. Roditelji će za prvu bebu u porodici dobijati 100.000 dinara (oko 1.000 eura).

Također, biće povećana i finansijska pomoć porodicama sa dvoje, troje i četvoro djece.

Najznačajnije povećanje pomoći biće u slučaju prvog djeteta, jer je do sada država majkama uplaćivala jednokratnu pomoć od 39.345, 83 dinara.

Uvećanje iznosa za drugo, treće i četvrto dijete je neznatno u odnosu na trenutnu sumu koja se isplaćuje, kažu iz Ministarstva i dodaju da će se ta pomoć, kao i do sada, isplaćivati u 24 mjesečne rate.

Usvajanjem novog zakona o porodici povraćaj PDV-a na bebi opremu definitivno odlazi u istoriju, umjesto toga roditelji će dobijati paušal od 5.000 dinara (oko 50 eura). On će se isplaćivati uz jednokratni iznos roditeljskog dodatka za prvo dijete i prvu njegovu isplatu za drugo, treće i četvrto dijete.

Primjenom ovog zakona proizilazi da će roditelji, koji su do sada imali pravo na povraćaj PDV-a na ovaj način dobijati manje novca, ali će se, s druge strane, povećati ukupan broj roditelja koji će dobijati pomoć države.