Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nove mjere

Od ponedjeljka Austrija u totalnom lockdownu, uvodi se i obavezno vakcinisanje

austrija

Nove mjere, odnosno lockdown za cijelu Austriju, obznanit će danas tokom dana predstavnici austrijske savezne vlade i Konferencije pokrajinskih čelnika na posebno sazvanoj konferenciji za novinare

Austrija postaje prva država u zapadnoj Evropi koja će ove jeseni uvesti potpuni lockdown u okviru borbe protiv koronavirusa zbog najnovijeg porasta infekcija, a uvodi se i obvezno vakcinisanje za cijelu populaciju od 1. februara 2022., objavila je u petak austrijska vlada na čelu s kancelarom Alexanderom Schallenbergom.

– Nismo uspjeli uvjeriti dovoljno ljudi da se vakcinišu. Teško mi je što moram uvesti takve mjere, rekao je kancelar Schallenberg na konferenciji za novinare. Ne želimo peti val, rekavši da će lockdown početi u ponedjeljak, a obaveza vakcinisanja od 1. veljače.

Rekao je da su dosadašnje mjere povećale interes za vakcinisanjem, ali ne u dovoljnoj mjeri.

– Održivo povećanje stope procijepljenosti jedini je izlaz iz začaranog kruga, Virus neće nestati, on ostaje. Moramo naučiti živjeti s ti. Vakcinisanje je naša izlazna karta, rekao je.

Ko se bude odbio vakcinisati, platit će ogromnu globu. Totalni lockdown trebao bi biti na snazi barem 10 dana, nakon čega će se ta odluka evaluirati u skladu s aktualnim brojkama, a ne bi trebao trajati duže od 20 dana.

Oko 66 posto austrijske populacije je vakinisano, što je jedna od najnižih nivoa među zapadnim državama, a Austrija predvodi po broju zaraženih na kontinentu.

Dvije najteže pogođene provincije, Salzburg i Gornja Austrija, već su ranije najavile da će od ponedjeljka uvesti ‘lockdown’, a da to učini na nivou cijele države pozvale su i vlast u Beču.

Karantena za nevakcinisane stanovnike već je bila na snazi na nivou cijele države od ponedjeljka.

Guverneri devet austrijskih provincija u petak su se sastali s kancelarom Alexanderom Schallenbergom i ministrom zdravlja Wolfgangom Muecksteinom kako bi odlučili hoće li se uvesti opća karantena na nivou države.

Čelnik Salzburga Wilfried Hauslauer dan ranije je rekao kako bi se lockdown u toj provinciji trebao ukinuti oko Božića.

„Moramo ponuditi i perspektivu: ovo je šansa da budemo otvoreni prije Božića“, rekao je Haslauer, pa pozvao stanovnike na cijepljenje.

„Zbog toga nemamo alternativu nego uvesti ovo zatvaranje“, kazao je Haslauer.

Austrija je i prije uvođenja ‘lockdowna’ za nevakcinisane imala stroge mjere te je uvela široku primjenu kontroverznih covid potvrda kao i obvezu nošenja FFP2 maski.