poboljšana epidemiološka situacija

Od sutra u Sloveniju i s brzim negativnim testom

Slovenija-granica

Slovenska vlada u petak je objavila da je u 24 sata zabilježeno 280 novih slučajeva zaraze i dvije smrti od posljedica covida-19

Zbog poboljšanja epidemiološke situacije u Sloveniji u tu zemlju će se od subote moći ulaziti i sa negativnim brzim antigenskim testom, a vlada je najavila i daljnja popuštanja mjera za iduću sedmicu.

Ulazak u Sloveniju bez karantene bio je od kraja prošle godine, osim za izuzetne slučajeve, poput medicinskih, obrazovnih ili skrbi za porodicu i nekretninu, moguć samo uz negativan PCR test, a od sutra se dopušta i ulazak s negativnim brzim testom, s time da od uzimanja uzorka do dolaska na granicu nije prošlo više od 48 sati.

U sklopu popuštanja mjera vlada je odredila da od ponedjeljka opet dopusti aktivnosti dimnjačara i građevinske radove, u cjelini se dopušta kongresna djelatnost u turizmu, a hoteli će moći popunjavati tri četvrtine smještajnih kapaciteta. Uvjet je da su gosti cijepljeni, da su covid-19 preboljeli ili imaju negativan test, a ista pravila vrijede i za bazene koji se također mogu otvoriti.

Kako je u vezi s predstojećom ljetnom sezonom upozorilo slovensko ministarstvo vanjskih poslova, Slovenija još uvijek ne izdaje digitalne potvrde o covid statusu, pa će Slovenci koji putuju u inozemstvo s potvrdama koje u domovima zdravlja dobivaju nakon cijepljenja moći putovati samo u Hrvatsku i Austriju s kojima o tome postoje bilateralni dogovori, dok će za druge zemlje trebati liječničku potvrdu izdanu na dva jezika EU-a.

Tek će uvođenje jedinstvene digitalne potvrde za cijelu EU omogućiti cijepljenima, onima koji su preboljeli bolest i onima s negativnim testom, da širom Europe putuju bez ograničenja, upozorio je Andrej Šter, vođa konzularnog odjela na ministarstvu vanjskih poslova. Istodobno, on je upozorio potencijalne turiste da ne odlaze na daleke i riskantne destinacije jer ovog ljeta neće moći računati na organiziran hitni povratak kući od strane države, odnosno repatrijaciju, kako je to bilo prošle godine s onima koji su se našli u nevolji i bez mogućnosti povratka.

Slovenska vlada u petak je objavila da je u 24 sata zabilježeno 280 novih slučajeva zaraze i dvije smrti od posljedica covida-19.

Premda se situacija popravlja, u bolnicama je još uvijek 205 covid pacijenata, od čega njih 59 na intenzivnim odjelima. Postotak pozitivnih testova iznosio je 7,2 posto, a sedmodnevni prosjek zaraza u jednom danu pao je na 259, prenosi Hina.