viši sud

Odgođeno iznošenje završnih riječi na suđenju Osmanu Osmanoviću u Beogradu

osmanovic_beograd (1)

Na današnjem ročištu je bila i kćerka Osmanovića, Anesa Imamović, koja kaže da je u kontaktu s ocem, ali ističe da svaki dolazak u Beograd na ročište emotivno teško doživljava

Pred Višim sudom u Beogradu danas, iako je bilo najavljeno, nije počelo iznošenje završnih riječi pred izricanje prvostepene presude Osmanu Osmanoviću, državljaninu Bosne i Hercegovine, koji je u februaru 2020. godine optužen da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Osmanovićev advokat Đorđe Dozet potvrdio je u izjavi Feni da je iznošenje završnih riječi u ovom predmetu odgođeno, ali da je bilo održano ispitivanje jednog svjedoka.

-Nisam siguran šta se s njim dokazalo. Jasno mi je šta se dokazivalo, ali mi nije jasno šta se dokazalo i šta se htjelo dokazati. Očigledno je da kolega tužilac nije bio spreman da započnemo završne riječi. Očigledno je bilo i očekivano da je kozmetičkom izmjenom optužnice, ubacivanjem termina ‘isljednik’, trebalo rezultirati da moj branjenik i ja tražimo novo vrijeme za pripremu odbrane. Moj branjenik nije osoba kojoj se ne žuri – kazao je Dozet.

Kako je rekao, mnogo su procesnih mogućnosti razvlačenja postupka imali, “ali nikada to nismo koristili jer se nama žuri”.

– Zbog toga je i izjašnjenje o izmjeni optužnice bilo tako kratko i bili smo spremni da danas idemo do kraja, završimo završne riječi i narednih nekoliko dana čekamo presudu. Ovako produžavamo muke Osmanove do 18. novembra odnosno do nekog sljedećeg datuma, a vidjet ćemo kada će to biti – istakao je Dozet.

On očekuje da se sud izdigne iz bilo kakve politike, predubjeđenja, da poštuje Ustav Republike Srbije, međunarodno pravo na koje ga obavezuje isti taj ustav.

Na današnjem ročištu je bila i kćerka Osmanovića, Anesa Imamović, koja kaže da je u kontaktu s ocem, ali ističe da svaki dolazak u Beograd na ročište emotivno teško doživljava.

– On se drži i ali on zna najbolje kako je njemu – kazala je Imamović.

Osmanović je uhapšen 23. novembra 2019. na osnovu krivične prijave MUP-a RS-a, dok je naredba o provođenju istrage o navodnom zločinu donesena dan poslije hapšenja. Pritvor mu je određen 25. novembra zbog opasnosti od bjekstva, s obzirom na to da Osmanović nije državljanin Srbije.

Suđenje za ratne zločne Osmanoviću započelo je u junu prošle godine pred Višim sudom u Beogradu, kada se optuženi izjasnio da nije kriv po optužbama za zlostavljanje civila i ratnih zarobljenika u logoru “Rasadnik” u Gornjem Rahiću na području Brčkog u Bosni i Hercegovini tokom ljeta 1992. godine.