Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

WHO

Odluke o vakcinama Pfizera, Moderne i AstraZenece u narednim sedmicama

Zvaničnici SZO opisali su dolazak vakcina kao veliki napredak, ali su više puta naglasili da će trebati mnogo vremena prije nego što se vakcine mogu dopreme širom svijeta

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) očekuje će u narednim sedmicama donijeti odluke o tome hoće li dati odobrenje za hitnu upotrebu vakcina protiv COVID-19 od kompanija Pfizer, Moderna i AstraZeneca, rekla je Soumya Swaminathan, njihova vodeća naučnica.

Odobrenje WHO moglo bi omogućiti primjenu vakcine u nekim zemljama u kojima nacionalni medicinski regulatori još nisu mogli donijeti odluku o vakcinama. Swaminathan je navela da je najmanje 10 kompanija izrazilo interes ili podnijelo zahtjev za hitno odobrenje njihovih vakcina, prenosi Reuters.

Pfizerova vakcina već je dobila hitno odobrenje u Velikoj Britaniji i Kanadi, a američko bi odobrenje mogla dobiti za nekoliko dana.

Prvi građani Velike Britanije primili su vakcinu ove sedmice.

Generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je da je skoro milijarda doza vakcina osigurana za program COVAX kako bi se dostavile vakcine i zemljama sa siromašnim i srednjim prihodima. U ovom progranju učestvuje189 zemalja.

Zvaničnici WHO opisali su dolazak vakcina kao veliki napredak, ali su više puta naglasili da će trebati mnogo vremena prije nego što se vakcine mogu dopreme širom svijeta.

Tedros je primijetio da se smrtnost od koronavirusa povećala za 60% u posljednjih šest sedmica.

Swaminathan je rekao da će ponuda vakcina vjerovatno biti ograničena u prvoj polovini 2021. godine.