Globus

Washington Post

Odnose Saudijske Arabije i Zapada nije lako normalizirati

04/02/2019

U članku se navodi i kako nije lako vratiti odnose Saudijske Arabije i Zapada i da Rijad u posljednje vrijeme nastoji velikim projektima u zemlju privući velike investitore

Urednički kolegij lista “Washington Post” smatra kako nije lako normalizirati odnose Saudijske Arabije i Zapada, koji su pogoršani nakon ubistva saudijskog novinara Jamala Khasoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu, javlja Anadolu Agency (AA).

Kolegij je objavio tekst u kojem kažu da nije moguće odnose vratiti u normalu dok aktivistkinje ostaju u zatvorima u Saudijskoj Arabiji.

U članku se navodi i kako nije lako vratiti odnose Saudijske Arabije i Zapada i da Rijad u posljednje vrijeme nastoji velikim projektima u zemlju privući velike investitore.

“Ovdje je vrlo jasan cilj: trgovinske odnose Saudijske Arabije i demokratskog svijeta vratiti u normalu i bez značajne promjene u režimu koji kontrolira MBS (saudijski prijestolonasljednik Muhammed bin Salman, op.a.) privući investicije”, navodi se u članku.

U članku se navodi kako je Saud al-Qahtani, pod čijim je nadzorom izvedeno ubistvo, a koji je zamjenik princa, i dalje aktivan.

“Režim je obećao produktivnost kada je riječ o ubistvu Khashoggija, ali potom nije ništa urađeno. Nisu objavljena imena 11 osoba za koje se tvrdi da im se sudi, a forenzičar koji je testerom izrezao tijelo izuzet je iz postupka”, navodi se u članku.

Podsjeća se kako je i UN-ovoj specijalnoj izvjestiteljici za vansudska pogubljenja Agnes Callamard odbijen ulazak u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu, u kojem je Jamal Khashoggi ubijen 2. oktobra 2018. godine.

U članku je administracija u Rijadu optužena za netransparentnost.

“Uspjeh u normalizaciji odnosa MBS-a sa Zapadom dugoročno će imati posljedice”, navodi se u članku.

Ističe se kako ukoliko je MBS ozbiljan kada je riječ o promjenama, treba početi s oslobađanjem aktivistkinja u zemlji.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.