alarmantna situacija

Ogroman požar zahvatio predrgrađe Atine i ubrzano se širi, ljudi bježe iz kuća

atina

“Odmah napustite svoje kuće”, pozvao je stanovnike gradonačelnik Acharnesa Spyros Vrettos putem državne televizije

Vatrogasci u Grčkoj nisu uspjeli savladati divovski požar koji se približio sjevernim predgrađima Atene u utorak te je vatra zahvatila naselja Varybobi i Acharnes, zbog čega su hiljade stanovnika u bijegu, javlja Hina.

“Odmah napustite svoje kuće”, pozvao je stanovnike gradonačelnik Acharnesa Spyros Vrettos putem državne televizije.

Stanovnici su primili upozorenja i SMS porukama civilne odbrane.

“Bježimo iz pakla”

Gusti oblaci dima vidljivi su posvuda iznad grčke prijestolnice. Stanovnici naselja zahvaćenih vatrom napustili su svoje domove u panici.

“Bježimo iz pakla”, doviknuo je TV izvjestitelju jedan stanovnik iz svog automobila.

Požar se brzo širio iz obližnjih šuma prema nastanjenim područjima, kazao je guverner regije Giorgos Patoulis i pozvao sve stanovnike da odmah napuste to područje.

Vatrogasci se bore i s požarima u drugim dijelovima zemlje

Meteorolozi su danima upozoravali na mogućnost izbijanja tako velikih požara jer je Grčku zahvatio velik toplinski val, za koji se ne očekuje da će popustiti ove sedmice. Temperature se penju iznad 40 stepeni.

U drugim dijelovima Grčke vatrogasci se bore s velikim požarom na otoku Rodosu, zbog čega su stanovnici nekoliko općina već bili prisiljeni pobjeći.

Vlasti su upozorile javnost da će opasnost od izbijanja požara biti vrlo velika čak i kada prođe toplinski udar, jer vlada velika suša, a meteorolozi su najavili snažne vjetrove.