Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

OSTAVLJEN OD SVIH

Snimka Viktora Orbana sa smita u Briselu širi se internetom, na koga vas podsjeća?

sastanak u briselu orban sam
FOTO: Screenshot
Lideru EU bili su u dobrom raspoloženju, osim jednog

Nerijetko smo u sličnim situacijama znali viđati još jednog proruskog čelnika, predsjednika Srbije Aleksandra Vučića s kojim Orban ima prilično dobre odnose

Dvodnevni samit čelnika Evropske unije u Bruxellesu razmatrao je i reviziju višegodišnjeg budžetskog okvira EU za period 2021. – 2027.

Evropska komisija je 20. juna predložila reviziju Višegodišnjeg finansijskog okvira (VFO), sedmogodišnjeg budžeta EU, i zatražila dodatnih 66 milijardi eura do kraja 2027. koji bi uglavnom bili namijenjeni za Ukrajinu, upravljanje migracijama i jačanje otpornosti i konkurentnosti evropske privrede.

Komisija je predložila uspostavu namjenskog “instrumenta za Ukrajinu” u iznosu do 50 milijardi eura za period 2024. – 2027. u obliku bespovratnih sredstava i zajmova, od čega 33 milijarde povoljnih zajmova i 17 milijardi bespovratnih sredstava.

Što se tiče Ukrajine, čelnici su blizu konsenzusa, ali bit će potrebno osigurati pristanak Mađarske i Slovačke, koja se nakon izbora pridružila Budimpešti koja zastupa proruske stavove.

Macron: Bruxelles nije napao Mađarsku

Francuski predsjednik Emmanuel Macron osudio je nedavni sastanak i rukovanje mađarskog lidera Viktora Orbana s Vladimirom Putinom.

“U situaciji u kojoj se nalazimo s Rusijom, ne bismo trebali koristiti ove bilateralne kontakte kako bismo pregovarali o stvarima koje bi oslabile naše jedinstvo (u vezi Ukrajine)”, izjavio je Macron nakon sastanka lidera EU-a u Bruxellesu.

“Bruxelles nije napao Mađarsku”, rekao je.

“Mađarska je donijela suverenu odluku da se pridruži Evropi… to je suvereni izbor koji nakon toga nosi određena ograničenja, jer smo svi odlučili delegirati suverenitet našoj Evropi. Svi mi.”

Macron je rekao da niko ne može zabraniti Orbánu da čini što je učinio, ali da bi se sastanak s najvećim neprijateljem Evrope trebao dogovarati u konsultaciji s državama članicama i liderima EU-a. Francuski predsjednik je rekao da je ukorio Orbána pred ostalim liderima:

“Mogu vam reći što sam javno rekao Viktoru Orbánu za stolom. Prije svega, poštujem sve šefove država i vlada za stolom i imaju tu suverenost. Uopće nema potrebe zabranjivati šefu države ili vlade da ide u jednom ili drugom smjeru. To nas ne šokira. Ono što tražim, iz poštovanja i lojalnosti, jest da se koordiniramo unaprijed i koordiniramo nakon toga te da, posebno u situaciji u kojoj se nalazimo s Rusijom, ne koristimo ove bilateralne kontakte kako bismo pregovarali o stvarima koje bi oslabile naše jedinstvo.”

Ostavljen od svih

Orban je snimljen je tokom samita u ne baš lijepoj situaciji. Snimka koja kruži internetom pokazuje mađarskog čelnika Viktora Orbana kako sam stoji u sali, dok se ostali lideri međusobno druže u pauzi sastanaka.

Nerijetko smo u sličnim situacijama znali viđati još jednog proruskog čelnika, predsjednika Srbije Aleksandra Vučića s kojim Orban ima prilično dobre odnose. Orbana prijateljem oslovaljava i lider SNSD-a i predsjednik RS Milorad Dodik. Pogledajte kako je to izgledalo…