Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Egzorcist"

“Rolling Stone” i “Time Out” odabrali najbolji horor svih vremena

The Exorcist najbolji horor svih vremena
FOTO: Screenshot
The Exorcist: Najbolji horor svih vremena

“Primarni cilj filma je šokirati, preplašiti i užasnuti publiku do krajnjih granica.”

Po mnogima, najbolji horor svih vremena je Egzorcist iz 1973. Mnogi filmski kritičari smatraju da nijedan ne može parirati ovom filmu. Magazini Rolling Stone i Time Out proglasili su ga najboljim hororom ikad.

Ljudi povraćali i padali u nesvijest u kinima

Najbolji horor svih vremena 1973. godine režirao je William Friedkin prema istoimenoj noveli iz 1971., koju je napisao William Peter Blatty. Radi se o demonskoj opsjednutosti mlade djevojke i očajničkim pokušajima njene majke da je vrati u normalno stanje kroz egzorcizam koji, žrtvujući vlastite živote, provedu dvojica katoličkih svećenika.

“Bio je to film zbog kojeg se Amerika ponovno bojala đavola. Roman Williama Petera Blattyja iz 1971. pružio je poticaj, ali film Williama Friedkina iz 1973. bio je taj koji je pokrenuo plamen tjeskobe temeljene na vjeri u razmjerima o kojima vatreni propovjednici mogu samo sanjati”, piše Rolling Stone o ovome filmu.

The Exorcist najbolji horor svih vremena
FOTO: Screenshot
The Exorcist: Najbolji horor svih vremena

Smatraju da je reditelj svojim pristupom mamio publiku da povjeruje da je sve što je prikazano u filmu uistinu stvarno.

Publika tada nije bila spremna na ovako šokantan film, a tada je New York Times u novinama izvijestio da su gledatelji u kinima padali u nesvijest i povraćali. No svakako je komercijalni uspjeh, uprkos lošim fizičkim reakcijama publike, bio ogroman.

“Cilj filma je užasnuti publiku”

“Komercijalni i umjetnički uspjeh Egzorcista promijenio je percepciju javnosti o tome što bi horor film mogao biti”, zaključuje Rolling Stone, dok Time Out ističe:

“Primarni cilj filma je šokirati, preplašiti i užasnuti publiku do krajnjih granica.”

Film na IMDb-ju ima ocjenu 8.1 temeljenu na 440.000 recenzija. Uloge u filmu imaju Ellen Burstyn, Linda Blair, Jason Miller i Max von Sydow.