Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Orban traži zabranu grupnog naseljavanja migranata u Mađarsku

orban

Premijer Mađarske Viktor Orban je u utorak predložio ustavne promjene kojima bi se zabranilo grupno naseljavanje migranata u njegovoj zemlji, javlja Anadolu Agency (AA).

Orban je iznio ovakav prijedlog samo dva dana nakon što su birači velikom većinom na referendumu u toj zemlji podržali njegovo odbacivanje plana EU-a o izbjegličkim kvotama.

Mađarski premijer, poznat po antiimigrantskim stavovima, ovaj put je istakao da će u amandmanu Ustava stajati da je “grupno naseljavanje zabranjeno”.

“S obzirom na to da je 98 posto birača zaokružilo ‘ne’ na referendumskom listiću, izjasnivši se na taj način protiv naseljavanja migranata, njegovi rezultati moraju se i zakonski provesti”, rekao je novinarima u Budimpešti.

Iako se u nedjelju na referendum odazvalo 40 umjesto 50 posto birača potrebnih da bi referendum bio valjan, premijer Orban smatra da je izjašnjavanje postiglo svoj cilj jer je više od 98 posto izašlih birača odbacilo migrantske kvote.

Orbanov Fidesz, vladajuća stranka u Mađarskoj, podnijet će prijedlog Parlamentu Mađarske do 10. oktobra, a amandman će biti usvojen ako dobije podršku dvotrećinske većine.