Globus

Brazil

Osumnjičeni pokazao policiji gdje je zakopao tijela nestalog novinara i istraživača

16/06/2022
Foto: Screenshot/Twitter

Vjeruje se da Pelado nije izvršio zločin sam i policija je najavila još hapšenja

Osumnjičeni Amarildo da Costa de Oliveira, (41) priznao je da je ubio britanskog novinara Doma Phillipsa i eksperta za starasjedioce Amazona Bruna Pereiru, koji se vode kao nestali od 5. juna.

On je pripadnike savezne policije Brazila odveo do mjesta gdje je zakopao tijela. Tijela su pronađena, ali još uvek nisu zvanično identifikovana, a osumnjičeni koji je poznat pod nadimkom Pelado rekao je polciji da je upucao dva čovjeka iz vatrenog oružja. Još uvek nije pronađen čamac ubijenih. Vjeruje se da Pelado nije izvršio zločin sam i policija je najavila još hapšenja.

Pereira (41) i Phillips (57) posljednji put su viđeni na svom brodu na rijeci blizu ulaza u teritoriju autohtonog stanovništva doline Javari, koja se graniči sa Peruom i Kolumbijom.

Peladova porodica tvrdi da je on nevin i da ga policija muči kako bi izvukla priznanje.

Kao mogući motiv ubistva navodi se sukob oko ilegalnog ribarenja u dolini Javari gdje mogu da pecaju samo domoroci.

Pereira (41) i Phillips (57) posljednji put su viđeni na svom brodu na rijeci blizu ulaza u teritoriju autohtonog stanovništva doline Javari

Plijen u toj oblasti je najveća slatkovodna riba na svijetu sa krljuštima, arapaima. Ona je teška do 200 kilograma i može da bude dugačka i do tri metra. Riba se prodaje u obližnjim gradovima, uključujući Leticiju u Kolumbiji, Tabatingu u Brazilu i Ikitos u Peruu.

Pereira, koji je prethodno vodio lokalni biro agencije brazilske vlade za starosjedioce, učestvovao je u nekoliko operacija protiv ilegalnog ribolova.

U takvim operacijama, oduzima se ili uništava alat za ribolov, dok se ribari kažnjavaju novčano.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.