Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Otmičari oslobodili “El Chapovog” sina (VIDEO)

chapo

Sin meksičkog narko-bosa Joaquina “El Chapa” Guzmana, koji je trenutno u zatvoru, oslobođen je nakon što su ga početkom sedmice oteli naoružani napadači.

Otmičari su navodno u petak naveče oslobodili Jesusa Alfreda Guzmana Salasara (29) i još pet muškaraca koje su oteli iz jednog restorana, rekao je Guzmanov rođak, koji je iz bezbjednosnih razloga želio da ostane anoniman.

“Oni su čitavo vrijeme pregovarali o oslobađanju, ali su sada na slobodi i dobro su”, rekao je on za agenciju AFP i dodao da su se neki od otetih već vratili u saveznu državu Sinaloa, sedište El Chapovog kartela Sinaloa.

Jesus Gusman, jedan od El Chapovih sinova iz prvog braka, prisustvovao je u ponedjeljak proslavi organizovanoj u ekskluzivnom restoranu u odmaralištu Puerto Valjarta, kad su unutra upali naoružani muškaraci i kidnapovali njega i njegovih pet saradnika.

U restoranu se nalazilo i nekoliko žena, ali su im otmičari dopustili da odu.

Guzman mlađi, koji ima važnu ulogu u narko-kartelu Sinaloa i za koga su 2009. američke vlasti izdale nalog za hapšenje, prepoznat je pomoću snimaka sa nadzornih kamera.

Meksičke vlasti su saopštile kako su otmicu vjerovatno izveli pripadnici kartela Nova generacija Haliska, rivala El Chapove Sinaloe.

Kartel Nova generacija Haliska je tokom posljednjih godina znatno ojačao i proširio se po Aziji i Evropi, a prošle godine je čak oborio helikopter meksičke vojske raketnim bacačem, pri čemu je poginulo sedam vojnika.

Guverneri saveznih država Halisko i Sinaloa, odakle potiču dva pomenuta kartela, upozorili su na moguće odmazde ili čak pravi rat između tih kriminalnih grupa ukoliko Jesus Guzman ne bude oslobođen.