Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

istinomer

Ova Vučićeva izjava ponijela je titulu “laž godine”

vucic-pink2

Neprikosnoveni gospodar javnog prostora i u toku 2021. godine ostao je Aleksandar Vučić, pa je shodno tome dominirao i na stranicama Istinomera kao politički akter sa najviše provjerenih izjava – mahom neistinitih

U tradicionalnoj godišnjoj anketi koju organizuje portal Istinomer iz Srbije, čitaoci su za laž godine izabrali izjavu predsjednika Aleksandra Vučića da “ne gostuje često po televizijama”, prenio je danas taj portal.

Portal navodi da je Vučićeva izjava od 11. januara u emisiji Ćirilica, kada je rekao “Ne gostujem često po televizijama, više odgovaram na pitanja novinara i ovakvu priliku kod vas na televiziji uvijek želim da iskoristim”, ocijenjena je kao neistina nakon što je tim Istinomera izbrojao da je u toku 2020. godine predsjednik Srbije 37 puta bio gost televizijskih emisija, ne računajući plaćene termine u predizbornoj kampanji ni višeminutne izjave, prenijela je Beta.

Kako piše Istinomer, od 37 puta, rekordnih 11 je bio u studiju televizije Pink.

“U zbir predsjednikovih medijskih pojavljivanja nisu ušle višeminutne “izjave”, poput skoro polusatnog intervjua u Washingtonu koji je prenosila uživo televizija Pink ili desetominutna izjava za dnevnik RTS-a povodom učešća delegacije Srbije na skupu u Davosu”, objasnili su.

Vučićeva izjava “pa jesu li bili neki izbori”, zaboravljajući junske izbore 2020. godine, osvojila je drugo mjesto, dok je treće mjesto pripalo ministru finansija Siniši Malom koji je, govoreći o svom doktoratu koji je nedavno i zvanično poništen zbog plagiranja, tvrdio da je “dokazao da ništa nije ukrao”.

“Tokom 2021. godine, tim Istinomera ocijenio je više od 100 izjava političara u kategorijama istinitosti, obećanja i dosljednosti. Preko 80 puta provjeravali smo da li su politički akteri govorili istinu i dodjeljivali im, mahom, negativne ocjene. Zvaničnici su i ove godine manipulisali podacima, te je ukupno 20 tvrdnji dobilo ocjenu ‘zloupotreba činjenica'”, naveo je Istinomer.

Brnabić i Vesić daleko iza Vučića

Zabilježeno je i nekoliko istina, uključujući tvrdnje predsjednika Skupštine Srbije Ivice Dačića o proceduri usvajanja zakona i gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića o prosječnoj starosti gradskih autobusa, a Vučić je za izjavu o minimalnoj zaradi također dobio tu ocjenu.

Za razliku od prethodne, kako navodi Istinomer, 2021. nije bila godina u kojoj su se političari “razbacivali obećanjima”, uz ocjenu da razlog vjerovatno treba tražiti u činjenici da ovo nije bila izborna godina.

“Zato je i među izjavama koje je Istinomer ocijenio najmanje obećanja. Među njima, pak, dominiraju neispunjena, a kao akter ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović”, naveo je portal.

“Godinama unazad, najviše provjeravamo izjave sadašnjeg predsjednika države Aleksandra Vučića, a tako je bilo i u 2021. godini. Daleko ispod njega su premijerka Ana Brnabić, zatim zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, ali i predsjednik Narodne skupštine Ivica Dačić i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović”, piše u izvještaju.