Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Panika u Preševu nakon što je Sirijac izvadio propusnicu Islamske države

izbjeglice

Izbjegli Sirijac s propusnicom Islamske države izazvao je pravu pomutnju u susjednoj Srbiji. Prvi je to migrant za kojeg je Srbija posumnjala da je terorist.

Dotični Sirijac u Srbiju je iz Makedonije ušao prije dvije sedmice, a panika je nastala kad je izvadio dokumente u Preševu. Jedan njegov sunarodnjak mu je vikao u gomili da ne pokazuje taj dokument, svjestan da će to izazvati samo nevolje.

“Makni taj papir, ne pokazuj ga”, vikao je, a sve je čuo srpski prevoditelj koji je odmah reagirao, piše Blic. U kontrolu su odmah uskočili pripadnici BIA-e te uzeli sporni dokument, za koji se ispostavilo da služio kao propusnica za kretanje područjima pod kontrolom takozvane Islamske države.

Iako je u njemu bilo dosta pečata, niti jedna oznaka Islamske države nije pronađena.

“Sirijac je tada detaljno pretražen i otkriveno je da po tijelu ima brojne ožiljke. Zbog sumnje da se radi o mogućem teroristi, on je odmah prebačen u pritvor u Padinsku Skelu, gdje je boravio dok su trajale provjere”, rekao je za Blic izvor blizak sigurnosnim službama.

Navedenim provjerama utvrđeno je da je privedeni Sirijac bio sirijski vojnik, odnosno režimski vojnik, koji je ratovao svega mjesec dana, prije nego li ga je zarobila suprotna strana. U zatočeništvu je i zadobio ožiljke, a kad se uspio spasiti, odlučio je s porodicom pobjeći iz Sirije. Sirijac nakon provjere je pušten, a sve informacije su prosljeđene europskim policijama.