Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poruka iz Bugarske

Papa Franjo: Izbjeglice nose krst čovječanstva

papa

Izbjeglička djeca iz Iraka, Pakistana i drugih zemalja pjevala su za papu u izbjegličkom centru Vraždebna, koji je otvoren u preuređenoj školi u predgrađu Sofije uz finansijsku podršku od EU

Papa Franjo sastao se danas sa izbjeglicama u Bugarskoj i rekao im da oni nose “krst čovječnosti”, nakon što je pozvao vladu ove zemlje, skeptičnu prema migrantima, da ne zatvara oči pred njihovim patnjama.

Izbjeglička djeca iz Iraka, Pakistana i drugih zemalja pjevala su za papu u izbjegličkom centru Vraždebna, koji je otvoren u preuređenoj školi u predgrađu Sofije uz finansijsku podršku od EU.

Poglavar Katoličke crkve zahvalio je na njihovoj radosti i nadi i rekao im da dobro poznje bol usljed napuštanja domovine. On je uporedio njihovu patnju sa Hristovim nošenjem krsta.

“Danas je svijet migranata i izbjeglica neka vrsta krsta, krsta čovječnosti”, rekao je papa.

Grupe za zaštitu ljudskih prava i Evropski savjet kritikovali su Vladu Bugarske zbog odnosa prema licima koja traže azil, posebno kada je riječ o maloljetnicima bez pratnje.

Vlada, koju čine tri antimigrantski orijentisane stranke, pozala je EU da zatvori svoje granice za migrante i zapečati grancu sa Turskom bodljikavom žicom, prenio je AP.

Ovo je drugi dan posjete pape Franje Bugarskoj. On je po dolasku pozvao Bugare da ne budu ravnodušni prema stradanju migranata i izbjeglica i dodao da mnogi od njih bježe od rata, sukoba i siromaštva u potrazi za boljim životom.