Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Papa: Mržnja i nasilje neće riješiti probleme čovječanstva

papa-franjo13

Papa Franjo je svoju nedjeljnu misu posvetio dešavanjima u Parizu, pri čemu je upozorio da je korištenje imena Stvoritelja u terorističkim napadima, zapavo uvreda samom Stvoritelju, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Želim istaći da mržnja i nasilje neće riješiti probleme čovječanstva. Koristiti ime Stvoritelja prilikom sprovođenja nasilja, uvreda je Stvoritelju”, poručio je papa.

On je izrazio duboku žalost zbog napada koji su se desili te izrazio saučešće predsjedniku Francuske Francoisu Hollandeu i francuskom narodu, a porodicama poginulih poručio da se solidariše sa njima.

Nakon propovijedi minutom šutnje odata je počast poginulim u napadima u petak u Parizu. Potom je papa pozvao vjernike da se zajednički pomole za sve stradale.

U Vatikanu su kao i brojni gradovima u svijetu pooštrene mjere sigurnosti.

Za terorističke napade u Parizu u kojima je poginulo 129 osoba i 352 povrijeđene, odgovornost je preuzela teroristička organizacija ISIS. Ranije je saopćeno kako je u napadima učestvovalo osam pripadnika ove organizacije. Do sada je poznat identitet jednog napadača. Istragama u Parizu pronađeno je jedno od dva vozila korištena u napadima, kao i tri kalašnjikova.