Pariz: 129 smrtno stradalih, 352 ranjenih, tri terorističke grupe

pariz-napad-dan-poslije

Jedan od napadača koji su sinoć držali kao taoce publiku na koncertu u pariskoj dvorani Bataclan je francuski državljanin, koji je odranije poznat francuskim vlastima, saopćilo je tužilaštvo u Parizu objavivši i novi bilans terorističkih napada prema kojem je broj smrtno stradalih povećan na 129, dok su ranjene 352 osobe, javlja Anadolu Agency.

Među ranjenima, 99 osoba nalazi se u kritičnom stanju.

Tužilaštvo je saopćilo i kako su uhapšene tri osobe koje se dovode u vezu sa napadima u Parizu, među kojima je jedna uhapšena na francusko-belgijskoj granici.

Prema tvrdnjama tužilaštva, sirijski pasoš koji je pronađen na nacionalnom stadionu pored tijela jednog od napadača, govori da je on 1990. godište i da nije bio poznat francuskoj obavještajnoj službi.

Odgovornost za sinoćnje napade u Parizu danas je preuzela teroristička organizacija ISIS.

Tužilaštvo u Parizu također je saopćilo kako je ubijeno sedam terorista, kao i da su napade koordinirale tri grupe napadača.

Rečeno je kako su napadači koji su kao taoce držali posjetioce koncerta u dvorani Bataclan, a potom otvorili vatru po njima, pominjali Siriju i Irak. Samo u ovoj dvorani je, prema navodima tužilaštva, ubijeno 89 ljudi.

Također, kako tvrdi tužilaštvo, svi teroristi su imali iste prsluke sa eksplozivom, dizajnirane tako da se njihovim detoniranjem može ubiti veći broj ljudi.

U Francuskoj je nakon sinoćnjih terorističkih napada u blizini nacionalnog stadiona, u kvartu sa poznatim restoranima i kafićima i u koncertnoj dvorani, proglašeno vanredno stanje.

Predsjednik te zemlje Francois Hollande proglasio je trodnevnu žalost u znak sjećanja na žrtve napada.

Napade u Parizu osudili su brojni svjetski lideri i organizacije.