Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pregovori sa eu

Parlament Nizozemske dao “zeleno svjetlo” za BiH, uz uslove

leyen rutte schmidt
Foto: OHR

To znači da nizozemski premijer Mark Rutte ima zeleno svjetlo da glasa “za”, ali da mora insistirati na zahtjevima Nizozemske

Parlament Nizozemske usvojio je tekst Rezolucije koji ostavlja mogućnost premijeru da na sjednici Evropskog savjeta u Briselu glasa za odluku o otvaranju pregovora sa Bosnom i Hercegovinom.

Prema pisanju medija, Parlament je stava da do dobijanja datuma otvaranja pregovora, BiH mora ispuniti određene uslove.

To znači da nizozemski premijer Mark Rutte ima zeleno svjetlo da glasa “za”, ali da mora insistirati na zahtjevima Nizozemske.

BiH nije u potpunosti ispunila ranije postavljene zahtjeve

U Rezoluciji je navedeno da je BiH postigla određeni napredak, ali da nije u potpunosti ispunila ranije postavljene zahtjeve u oblasti vladavine prava, migracija, borbe protiv korupcije, stabilnosti institucija i usaglašavanja sa pravnom stečevinom EU.

Pozvali su na pridržavanje načela koji proizilaze iz kriterijuma donesenih krajem 2023. u Kopenhagenu, a koji se odnose na preciznu izradu pregovaračkog okvira koji bi sadržavao čvrsto i jasno formulisane uslove za BiH kako bi zvanično otvorili pregovore.

Sastanak Evropskog savjeta na kojem će, između ostalog, biti riječi o mogućem otvaranju pregovora BiH sa EU, biće održan sutra i prekosutra.

Nakon brojnih preporuka zvaničnika evropskih zemalja, građani Bosne i Hercegovine sa pravom mogu očekivati pozitivne vijesti iz Brisela. Nakon samita Evropskog savjeta biće poznato u kojem smjeru će ići evropska budućnost Bosne i Hercegovine.