Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Patrijarh Irinej: Ne smijemo da zaboravimo, ali moramo da oprostimo

irinej333

Poglavar Srpske pravoslavne crkve Irinej izjavio je danas da zlo u operaciji “Oluja” ne smije biti zaboravljeno, ali da kao hrišćani Srbi moraju da oproste, javlja Anadolija.

“Mi kao pravoslavni hrišćani pozvani smo da to oprostimo jer je vrlina hrišćanska velika za svagda oprostiti, onako kao što nama Bog oprašta. Da se takvo zlo nikada ne dogodi ne samo kod nas, nego ni kod drugih naroda i u drugoj historiji. Mi smo pozvani da to učinimo i činićemo. Ali ne vidimo da i druga strana nešto slično čini”, rekao je patrijarh Irinej.

On je rekao da je jedina krivica protjeranih Srba bila to što su Srbi i pravoslavne vjere, a da nisu stradali od nepoznatog naroda ili nepoznate religije “već od braće hrišćana”.

“To stradanje je bilo takvo da se i nebo zastidjelo, od zlurosti ljudskih”, rekao je Irinej i dodao da su Srbi stradali od naroda koji se moli istom Spasitelju, a koji se “stavio na drugu stranu” i da to ničim ne može biti opravdano.

Patrijarh je dodao da je Crkva zatajila u vrijeme rata i da je trebalo da zaustavi zlo.

“Danas poslije dvije decenije pitamo se šta je taj narod rukovodilo i motivisalo da dignu svoju ruku na braću svoju, sa kojojm su dijelili podneblje i blagoslovenu zemlju dugi niz godina, kakva ih je to sila motivisala i da li je bilo sile koja je to mogla da zadrži i onemogući. Ako ima nekoga ko je zatajio i ko je mogao da to zlo zaustavi, to je bila Crkva. Nažalost, to je i njihova i naša tragedija”, rekao je patrijarh.