Globus

afganistan

Pet bh. državljana nalazi se u Kabulu, čekaju evakuaciju

15/08/2021
FOTO: Reuters

Prema posljednjim informacijama, situacija u Afganistanu se pogoršava iz dana u dan te je potrebno hitno djelovati

Ambasada BiH u Pakistanu zaprimila je do sada telefonskim putem informaciju da se pet bh. državljana nalazi u Afganistanu. Prema informacijama koje su prenesene obećana im je evakuacija od strane kompanija za koju rade, navode iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Međutim, Ambasada je uspostavila kontakt te se hitno obratila ambasadama država koje vrše evakuacije iz Kabula kako bi osigurali da dođe do evakuacije bh. državljana.

Kako je preneseno ambasadi bh. državljani se nalaze nedaleko od aerodroma u Kabulu te im za sada nije ugrožena sigurnost.

Također, MVP BiH je otvorio i 24-satnu liniju: 033 281 234 na koju građani BiH ili članovi porodica mogu prijaviti informacije o bh. državljanima koji se nalaze u kriznoj zoni.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković je jučer je ambasadi BiH u Pakistanu te nadležnom sektoru MVP BiH naložila da poduzmu mjere za pomoć državljanima BiH koji se, eventualno, još uvijek nalaze u Afganistanu.

Prema posljednjim informacijama, situacija u Afganistanu se pogoršava iz dana u dan te je potrebno hitno djelovati.

– Za sada su nam se samo oni javili. Četvero su zaposlenici jedne britanske kompanije, a jedan je uposlenik norveške narodne pomoći. Oni su na sigurnom, neposredno uz sami aerodrom u Kabulu gdje se vrši evakuacija, u hotelskom su smještaju. Sigurni su, nema borbenih djelovanja, imaju bukirane karte, sutra bi jedan trebao letjeti preko Dubaija, a ova četvorica do četvrtka. Ambasade i kompanije imaju obaveze prema njima. Dobro su, veseli su, sigurni – kazao je Sakib Forić, ambasador BiH u Pakistanu koji nerezidentno pokriva Afganistan za Dnevni avaz.

Svi bh. državljani mogu kontaktirati i Ambasadu BiH u Pakistanu na sljedeće brojeve telefona +9251 265 40 20 ili na +9251 265 40 18.

Otvoren je i broj +923009856420 preko kojeg se ambasada može kontaktirati putem Viber i Whatsapp aplikacija, te mail adresa: webmaster@bembassy.org.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.