Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Saudijska Arabija

Pet osoba osuđeno na smrt zbog ubistva novinara Jamala Khashoggija

skynews-khashoggi

Nisu pronađeni Kashogijevi posmrtni ostaci

Tužilaštvo Saudijske Arabije saopćilo je kako je pet osoba osuđeno na smrt u slučaju ubistva Jamala Khashoggija, javlja Anadolu Agency (AA).

Glavni državni tužilac Saudijske Arabije Saud bin Abdullah Al-Muajab saopćio je da je sud na smrt osudio pet osoba zbog učešća u ubistvu prominentnog novinara Khashoggija.

On je na konferenciji za novinare kazao da u slučaju Khashoggijevog ubistva među optuženim nisu bili bivši kraljevski savjetnik Saud al-Qahtani i bivši saudijski konzul u Istanbulu Mohammed al-Oteibi.

Na Twitter nalogu Ministarstva vanjskih poslova Saudijske Arabije potvrdili su smrtnu kaznu za pet osoba, te kaznu zatvora od ukupno 24 godina za tri osobe. Također, tri osobe su oslobođene krivice. Imena, kako osuđenih tako i oslobođenih osoba nisu objavljena.

Jamal Khashoggi, novinar i kolumnista lista “The Washington Post”, ubijen je 2. oktobra 2018. u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Detalji o brutalnom ubistvu saudijskog novinara Khashoggija još uvijek nisu rasvijetljeni. Tursko tužilaštvo otkrilo je da je on brutalno zadavljen po ulasku u konzulat te da je njegovo tijelo raskomadano i uništeno.

Vlasti Saudijske Arabije naknadno su priznale da je Khashoggi ubijen, a da nije napustio konzulat, kako su prvobitno tvrdili. Nisu pronađeni Kashogijevi posmrtni ostaci.

Specijalna izvjestiteljica Ujedinjenih nacija (UN) Agnes Callamard u izvještaju je navela da je Khashogijevo ubistvo bila egzekucija s predumišljajem te je pozvala na istragu o mogućoj umiješanosti saudijskog princa Muhammeda bin Salmana.