Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

opasanost ne jenjava

Petrinja se i danas trese, uklonjen toranj s katedrale u Sisku

toranj katedrale u sisku (1)

Magnituda potresa iznosila je 3.8 prema Richteru, a intenzitet u epicentru V stupnjeva EMS ljestvice, objavila je Seizmološka služba pri Geofizičkom odsjeku PMF-a, prenosi Hina

Seizmografi hrvatske Seizmološke službe zabilježili su u nedjelju u 12,58 sati prilično jak potres magnitude 3,8 prema Richteru s epicentrom 10-tak kilometara jugozapadno od Petrinje.

Magnituda potresa iznosila je 3.8 prema Richteru, a intenzitet u epicentru V stupnjeva EMS ljestvice, objavila je Seizmološka služba pri Geofizičkom odsjeku PMF-a, prenosi Hina.

Nakon višednevnih priprema, 15 tona težak i 14 metara visok završetak tornja katedrale u Sisku uklonjen je uz pomoć velikih dizalica i nekoliko stručnjaka koji su skinuli i oštećene vrhove kamenih tornjeva zagrebačke katedrale.

Pri skidanju 15 tona teškog vrha tornja katedrale u Sisku koji je prijetio urušavanjem nakon oštećenja koje je pretrpio u potresu prisustvovao je hrvatski premijer Andrej Plenković, javlja Anadolu Agency (AA).

“Akcija uklanjanja tornja koja je trajala par dana napravljena je sigurno, postupno i sigurno za ljude. Najbitnije je da je toranj spušten dole. Svi napori i priprema trajali su znatno dulje nego što je sam toranj skidan dolje. Iznutra je bio natruhao i dosta nesiguran”, kazao je voditelj vatrogasnog odjeljenja JVP-a grada Zagreba Marko Adamčić.

Katedrala Uzvišenja Svetog Križa u Sisku izgrađena je u prvoj polovici 18. stoljeća.