Petrov: Ministri Mosta daju ostavke da se izbjegne ustavna kriza

petrov

Predsjednik hrvatskog Sabora i čelnik “Mosta” Božo Petrov izjavio je kako će ministar Ivan Kovačić, ali i ostala tri ministra iz Vlade danas podnijeti ostavke kako bi se izbjegla ustavna kriza, javlja Anadolu Agency (AA).

Podnošenjem ostavki četiri ministra Mosta koji su sačinjavali Vladu Andreja Plenkovića će izbjeći moguće čekanje da Ustavni sud prosudi jesu li njihove ostavke, koje je zatražio premijer Andrej Plenković, u skladu sa Ustavom.

“Mi više nismo dio ove Vlade i ovim potezom pokazujemo da nam nije stalo do fotelja, kao ni prošle godine kada je HDZ rušio svoju Vladu, nego pokazujemo da nam je stalo do hrvatskog Ustava. Kada se predsjednik Vlade ne drži Ustava, niti demokratskih vrijednosti, niti parlamentne demokracije, mi ovim potezom sprečavamo ustavnu krizu koju je proizveo Andrej Plenković i pokazujemo odgovornost prema hrvatskim građanima”, poručio je Petrov u izjavi za medije u Saboru.

On je rekao da je Plenković smjenjivanjem ministara srušio Vladu i rekao da ima novu saborsku većinu, a Petrov ga je pozvao da dokaže da to nije laž, inače će biti kriv za političku krizu, nestabilnost u državi i nove parlamentrne izbore.

“Most će se uvijek boriti protiv kriminala u Agrokoru, a kojega ovim potezom štite i Andrej Plenković i Zdravko Marić”, kazao je.

Petrov je najavio da će na dnevni red Sabora uvrstiti točku o svojoj smjeni kada pristigne, ali tek nakon ranije zatražene rasprave o ministru Zdravku Mariću i stanju u Agrokoru.

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić je otkazao najavljene aktivnosti za danas, isto kao i ministar pravosuđa Ante Šprlje, ministar Slaven Dobrović i ministar Ivan Kovačić.