Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bjelorusija

Pijani par počinio stravičan zločin, doktorica se onesvijestila kad je ušla u stan

leonid (1)

Prije nego što su je mučki ubili, teško su je premlatili, a ubistvo su izvršili na posebno okrutan način

Bjelorus Viktar Sharhel (48) osuđen je na smrtnu kaznu u svojoj zemlji zbog izuzetno okrutnog zločina. Streljački vod smaknut će muškarca koji je proglašen krivim za premlaćivanje i odrubljivanje glave osmomjesečne curice.

Bebu Anu ubio je dok je njena majka Natalija Kolb, Viktarova prijateljica, bila u kući. Natalija je osuđena na 25 godina zatvora, a to je najteža kazna za ženu u Bjelorusiji.

Viktar i Natalija su se opijali u svom stanu, a njihov sablasni provod naglo je prekinuo Leonid Kolb, otac malene djevojčice, kada je ušao u stan i ugledao jezivi prizor: njegova kćerka ležala je u lokvi krvi, a odrubljena glava pokraj njenog tijela.

Nevina žrtva imala je 46 povreda na tijelu, a ubijena je kuhinjskim nožem.

– Kada je Leonid ušao u stan, ono što je ugledao ličilo je na scenu iz horor filmova. Doktorica Hitne pomoći se onesvijestila kada je ušla u stan, ispričao je komšija.

Prije nego što su je mučki ubili, teško su je premlatili, a ubistvo su izvršili na posebno okrutan način, navodi se u obrazloženju presude pri Regionalnom sudu u Brestu.

Komšije su medijima ispričale kako je par ubica djelovao sretno te da su kćerku krstili u Pravoslavnoj crkvi.

Bjeloruski predsjednik Aleksander Lukašenko nedavno je dao naslutiti da će i dalje odobravati smrtne presude iako je ranije znao govoriti kako ima osobne rezerve prema takvoj praksi.

– Ako narod tako glasa, ukinut ćemo zakon. Imali smo referendum. Mislite li da sam ja sretan zbog smrtne kazne. Ja potpisujem, a onda neko bude upucan.

Podsjetio je da su Bjelorusi na referendumu 1996. godine glasali za vraćanje smrtne presude.

Bjelorusija je jedina evropska zemlja sa smrtnom kaznom. Termin smaknuća čuva kao državna tajna. Zatvorenike osuđene na smrt natjeraju da kleknu, zavežu im oči, a onda im pucaju u glavu. Javnost tek sedmicama ili mjesecima kasnije sazna za egzekuciju. Porodice ne dobiju mrtva tijela smaknutih, a lokacija gdje su pokopani također je državna tajna.

Slična metoda koristila se u doba Staljinove vladavine u SSSR-u. Više od 400 muškaraca je smaknuto u Bjelorusiji otkako je ta zemlja izborila nezavisnost od Sovjetskog saveza 1991. Samo muškarci u dobi između 18 i 65 godine mogu biti osuđeni na smrtnu kaznu.