direktno

Plenković priznao da je “mjesecima temeljito i diskretno” sa Schmidtom pričao o izmjeni Izbornog zakona BiH

Nakon sjednice Vlade premijer Andrej Plenković dao izjavu za medije
20.01.2022., Zagreb - Predsjednik Vlade Andrej Plenkovic nakon sjednice Vlade dao izjavu za medije. Photo: Robert Anic/PIXSELL

Kada se u taj proces uključio predsjednik i izvrijeđao Schmidta, onda je vjerovatno malo i splasnuo njegov entuzijazam

Premijer Hrvatske Andrej Plenković priznao je da je Vlada RH bila direktno uključena u razgovore sa visokim predstavnikom Christianom Schmidtom o izmjenama Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini.

“S visokim predstavnikom Schmidtom smo razgovarali mjesecima temeljito i diskretno. Kada se u taj proces uključio predsjednik i izvrijeđao Schmidta, onda je vjerovatno malo i splasnuo njegov entuzijazam da ispravi nepravde prema Hrvatima u BiH”, prenio je oficijalni Twitter profil hrvatske Vlade riječi premijera Andreja Plenkovića.

“Naša politika je politika stvaranja saveznika, a politika nepametnog, destruktivnog i za Hrvate u BiH pogubnog gađenja visokog predstavnika koju je provodio predsjednik dovela je do toga da sada moramo apelirati na njega i na Općoj skupštini Ujedinjenih nacija da donese ono što je htio”, rekao je Plenković.

Iz onoga što je Plenković kazao, prilično je očito uplitanje Hrvatske u unutarnja pitanja BiH. No, to više i nije neka novost.