Globus

ruski zločini

Počela ekshumacija civila iz masovne grobnice u Buči

08/04/2022

Odgovorni za zločine bit će privedeni pravdi. Vaša borba je naša borba. Danas sam u Kijevu da vam kažem da je Evropa na vašoj strani

Forenzički timovi počeli su danas ekshumirati tijela iz masovne grobnice u ukrajinskom gradu Buča. Tijela civila koji su poginuli tokom ruske invazije stavljali su u crne plastićne vreće i poredali ih ispred grobnice, prenosi AFP.

Ukrajinski premijer Denis Schmigal, zajedno s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen, visokim predstavnikom EU Josepom Borrellom i slovačkim premijerom Eduardom Gegerom, posjetio je mjesto velikog ruskog zločina.

“Bilo je važno doći u Buču. Jer u Buči je razbijena naša ljudskost. Moja poruka ukrajinskom narodu: Odgovorni za zločine bit će privedeni pravdi. Vaša borba je naša borba. Danas sam u Kijevu da vam kažem da je Evropa na vašoj strani”, poručila je Ursula von der Leyen.

Ruslan Kravčenko iz ureda tužilaštva u Buči rekao je da su ekshumirali 20 tijela, od kojih je 18 imalo rane od vatrenog oružja i gelera. Rekao je da su dvije žene identificirane, a jedna od njih je radila u supermarketu u centru grada.

– Postoje svjedoci koji mogu potvrditi da su ove ljude ubile ruske snage i to bez ikakvog razloga. Samo su hodali ulicom ili su bili u procesu evakuacije – rekao je Kravčenko za Reuters.

Kazao je da će forenzički istražitelji raditi na tome da stvore kompletnu sliku o onome što se događalo ljudima koje su danas ekshumirali iz masovne grobnice.

Otkako se ruska vojska povukla iz Buče prošle sedmice, ukrajinski dužnosnici kažu da su pronađene stotine mrtvih civila.

Zamjenik gradonačelnika Buče rekao je da je ubijeno više od 360 civila, a oko 280 njih su sugrađani zakopali u masovnu grobnicu.

Reuters nije uspio nezavisno potvrditi ove cifre. Zapad je ubistva civila u Buči osudio kao ratni zločin.

Kremlj je saopćio da su optužbe da su ruske snage ubile civile u Buči “monstruozna laž” usmjerena prema tome da se ocrni ruska vojska.

Rusi odbacuju dokaze o ubojstvima civila u Buči kao “cinično spletkarenje Ukrajine i njenih zapadnih pristaša”, za koje Moskva tvrdi da ih je obuzela antiruska paranoja.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.